President Malawi wil niet aftreden

BLANTYRE, 18 JUNI. De president van Malawi, Kamuzu Banda, heeft gisteren verklaard dat hij niet van plan is af te treden wegens de uitslag van het referendum over pluralisme in zijn land van afgelopen maandag.

Een ruime meerderheid van de Malawische bevolking stemde toen, tegen de zin van de hoogbejaarde en zeer autocratische Banda, voor de invoering van een meerpartijenstelsel. De oppositie, die bij de stemming als winnaar uit de bus kwam, had geëist dat Banda de macht zou overdragen aan een overgangsbewind. Anderen hadden voorgesteld Banda slechts te handhaven als een ceremonieel staatshoofd zonder macht. Aangezien het referendum niet bindend was, is Malawi door Banda's weigering zijn macht op te geven in een politieke impasse terechtgekomen. (AP, AFP)