President Azerbajdzjan gevlucht

MOSKOU, 18 JUNI. President Abulfaz Elçibey van Azerbajdzjan is zijn land ontvlucht. Uit angst voor de uit het westen oprukkende muitende soldaten heeft hij heeft vannacht de wijk genomen naar zijn geboortestreek in Nachitsjevan.

Geidar Alijev, de voormalige leider van de communistische partij en lang lid van Leonid Brezjnevs politburo, heeft als voorzitter van het parlement de macht in de Kaukasische republiek overgenomen.

Volgens een persverklaring die de president vanmorgen heeft laten verspreiden, heeft hij formeel nog geen afstand gedaan van de macht. Elçibey zou de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku slechts hebben verlaten om “mogelijke schermutselingen te voorkomen” en zijn “persoonlijke veiligheid” te waarborgen.

De rebellerende soldaten van Suret Huseinov, die twee weken geleden de tweede stad van het land hadden ingenomen en het aftreden van de president eisten, waren gisteren Baku tot op 75 kilometer genaderd.

Elçibey zou voor zijn vlucht aan niemand zijn “presidentiële volmachten” hebben overgedragen. Zijn voormalige tegenstander Alijev, die deze week aan de politiek top terugkeerde en tot nieuwe voorzitter van het parlement werd gekozen, heeft vanmorgen met een beroep op de grondwet niettemin officieel alle “verplichtingen van de president” in eigen hand genomen. Alijev, in de jaren zeventig onder meer verantwoordelijk voor de jarenlange detentie van de toenmalige "dissident' Elçibey, heeft de bevolking via de televisie opgeroepen tot “wijsheid en geduld”.

Met het vertrek van Elçibey, die amper een jaar president is geweest, is bijna de hele ex-Sovjet-Unie weer in handen van ex-communisten. Alleen het naburige Armenië heeft in president Levon Ter-Petrosjan nog een regeringsleider zonder partijverleden. Maar ook Ter-Petrosjan staat de laatste maanden onder toenemende druk van de oppositie.

    • Hubert Smeets