Philips in Duitsland schrapt 1250 banen

ROTTERDAM, 18 JUNI. Philips Kommunikations Industrie (PKI), de Duitse telecommunicatiedochter van Philips schrapt een vijfde van haar werkgelegenheid. Het bedrijf uit Neurenberg voert, gedwongen door grote verliezen, een forse sanering door die 1250 mensen hun baan kost.

Dit heeft PKI gisteren bekendgemaakt. Naast het massa-ontslag zullen 300 werknemers bij andere bedrijven worden ondergebracht. Het verlies van arbeidsplaatsen heeft uitsluitend betrekking op Duitsland. Voor de Nederlandse activiteiten van Philips' communicatiedivisie heeft de reorganisatie geen gevolgen.

PKI had eind april 6.300 mensen in dienst. Het schrappen van de arbeidsplaatsen past in een omvangrijke herstructurering van het Duitse bedrijf die uiteindelijk moet leiden tot winstherstel.

PKI is vorig jaar harder dan verwacht geconfronteerd met de gevolgen van de Duitse recessie. In 1992 boekte PKI een nettowinst van 82 miljoen mark, veel minder dan de 281 miljoen mark die in 1991 nog werd verdiend. De omzet verminderde van 2,48 miljard mark tot 2,30 miljard mark. Dit voorjaar bleek de situatie verder verslechterd. In een persbericht rept PKI van een “duidelijk” verlies waarmee het lopende jaar zal worden afgesloten.

Een woordvoerder van PKI wilde vanmorgen niet ingaan op geruchten dat het verlies van PKI dit jaar ruim 100 miljoen mark zou bedragen. “De directie heeft geen specifieke cijfers bekend gemaakt maar alleen gezegd dat er verlies geleden zal worden”, zei woordvoerder P. Dörntlein vanmorgen. Volgend jaar moet PKI weer quitte draaien. In 1995 wil het Duitse bedrijf weer winst maken.

Moedermaatschappij Philips haalde in mei, bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal, al aan dat de divisie Communicatiesystemen, waartoe ook PKI behoort, problemen verwachtte in Duitsland. Het Eindhovense concern zag het eigen resultaat over de eerste drie maanden van dit jaar, dat uitkwam op een netto winst van 103 miljoen gulden, sterk gedrukt door de divisie Communicatie.

PKI noemt de reorganisatie “noodzakelijk”. Het bedrijf wil in de toekomst beter in kunnen spelen op de veranderende marktomstandigheden en de toenemende, internationale concurrentie. PKI zal zich meer op de internationale telecommunicatiemarkt begeven. “Op de Europese markt gaat het niet zo goed”, aldus de woordvoerder.

De directie van PKI zal de komende weken, in samenspraak met de ondernemingsraad, beslissen welke banen zullen verdwijnen. Het is nog niet duidelijk hoe groot de kosten van de herstructurering zijn en evenmin wat de gevolgen zijn voor de winst van Philips.