Parlement Japan laat kabinet struikelen

TOKIO, 18 JUNI. Het Japanse kabinet van premier Kiichi Miyazawa is gevallen. Een motie van wantrouwen van de oppositie kreeg vandaag een meerderheid in het Lagerhuis, doordat veel leden van de regerende Liberaal-Democratische Partij met de oppositie meestemden. Nieuwe verkiezingen zullen volgende maand plaatshebben.

Aan de stemming was deze week een revolte binnen de LDP voorafgegaan, die de regeringspartij verdeelde in onverzoenlijke tegenstanders. Een poging van premier Miyazawa om het conflict te beslechten door de zittingstermijn van het parlement, die officieel zondag afloopt, met enkele weken te verlengen, mislukte. De groep LDP'ers rondom oud-minister van financiën Tsutomo Hata en sterke man Ichira Ozawa weigerde de premier tegemoet te komen. “Zo'n verlenging is betekenisloos”, zei Hata.

Gisteren al verklaarde hij dat zijn groep de motie van wantrouwen van de oppositie zou steunen. “Het kabinet is onbetrouwbaar, heeft zijn beloften gebroken en heeft gelogen tegen de kiezers”, aldus Hata, doelend op de weigering van het kabinet een compromis te sluiten over wetsvoorstellen tot politieke hervorming, waaronder herziening van het kiesstelsel. Miyazawa, die een compromis wilde, kreeg niet de politieke ruimte van LDP-secretaris-generaal Seiroku Kajiyama.

Twee ministers, die tot de groep van Hata en Ozawa behoren, dienden vanmorgen, voorafgaand aan de stemming, al hun ontslag in. Het kabinet komt vanavond in een speciale vergadering bijeen en zou later een officiële verklaring uitgeven, waarschijnlijk met de aankondiging dat er nieuwe verkiezingen zullen plaatshebben. De wet schrijft voor dat die binnen dertig dagen moeten worden gehouden zodra het parlement is ontbonden.

    • Paul Friese