Nieuw Afghaans kabinet buiten Kabul beëdigd

TIQALAI HYDER KHAN, 18 JUNI. Onder bescherming van tanks en honderden militairen is gisteren in het geheim in het dorpje Tiqalai Hyder Khan even buiten de Afghaanse hoofdstad Kabul een nieuw kabinet beëdigd.

Nieuwe premier is de radicale fundamentalistische leider Gulbuddin Hekmatyar. De ceremonie, die vooraf niet was aangekondigd en die zelfs sommige ministers verraste, werd wel bijgewoond door president Burhanuddin Rabbani, een belangrijke rivaal van Hekmatyar. Hekmatyar liet naderhand weten dat nog niet zeker is waar hij kantoor zal houden. Het lijkt twijfelachtig dat dit in de hoofdstad Kabul zou zijn, die goeddeels in handen is van de aartsvijanden van de nieuwe premier. De meeste waarnemers vrezen dat ook het nieuwe kabinet er niet in zal slagen de vrede in Afghanistan te herstellen, waar verschillende zwaar bewapende facties sinds het instorten van het communistische bewind in april 1992 met elkaar om de macht hebben gestreden. (AP)