Koops aast op vacante troon Van den Berg

GRONINGEN, 18 JUNI. Tot bijna daags voor de start van de olympische strijd op het water voor Barcelona waar Dorien de Vries uiteindelijk de enige Nederlandse zeilmedaille zou veroveren, was het Jacco Koops die op de achtergrond een rol speelde. De Groningse surfer mocht dan wel zelf in de kwalificatie voor de Spelen door Stephan van den Berg zijn verslagen, als trainer achter Dorien de Vries zette hij er in goede samenspraak met de bonds coaches Jeroen Pels en Rigo de Nijs de puntjes op de i.

Toch was de nu 25-jarige student aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding niet bij het feestje op het strand direct na het behalen van het brons. Koops was alweer terug in Nederland. Hij mocht in Barcelona blijven, daar niet van, maar kon het niet langer aanzien dat alle jongens met wie hij de afgelopen jaren het internationale surfcircuit had afgewerkt zich op de Spelen voorbereidden, terwijl hij zelf van afstand moest toezien.

Jacco Koops is van 2 tot en met 7 juli in het tegen het Belgische Nieuwpoort aangelegen Koksijde een van de vele Nederlandse mannen op de Mistral-plank, die deelnemen aan het Europees kampioenschap. De Mistral is sinds dit seizoen de nieuwe olympische klasse. Maar naast de titel is er voor de Nederlanders een mogelijk nog belangrijker doel: de vacante troon van oud-Olympisch kampioen Stephan van den Berg als Neerlands beste surfer.

Officieel heeft Van den Berg nog geen afscheid genomen van het olympische wedstrijdsurfen. Hij is, met de van de Spelen van Barcelona 'bronzen' Dorien de Vries, zelfs nog lid van de kernploeg. Tijdens de HISWA-tentoonstelling begin dit jaar zei hij nog voor dit jaar een programmaatje samen te willen stellen. Maar op de Mistral-plank is hij in wedstrijden nog niet gezien. Hij is ook nog geen lid van de Mistral-klasseorganisatie en voor het Europees kampioenschap heeft Van den Berg zich evenmin al ingeschreven. Met vrouw en inmiddels twee kinderen prevaleren in de praktijk van alle dag zijn zakelijke belangen in het wereldje.

Zo organiseert hij een met veel tam tam omgeven windsurfcircuit voor scholieren dat deze zomermaanden langs de Nederlandse stranden trekt en is hij de organisatorische man achter het gesponsorde team van enkele Nederlandse deelnemers in het professionele PBA-surfcircus. Dit Dutch Funboard Team bestaat uit de succesvolle Lucienne Ernst en de jeugdige talenten Peter Volwater en Jelte Kruier. Van den Berg is behalve manager tevens voorzitter van de speciaal voor dit doel in het leven geroepen Stichting Surfpromotion Nederland (SSN).

Stephan van den Berg was ook in Medemblik tijdens de negende Spa Regatta niet aanwezig. Toch wil Jacco Koops als duidelijke beste man van Medemblik (tweede) en één van de grootste kandidaten voor zijn opvolging er niet van uitgaan dat het afscheid definitief is. “Het zou mij niets verbazen wanneer hij volgend jaar of over twee jaar zegt nog graag aan de Spelen van 1996 in Savannah mee te doen en er gewoon weer bij is.”

Koops heeft de afgelopen jaren al doende veel van Van den Berg opgestoken. De wijze waarop hij naar wedstrijden toeleeft, hoe hij vaart, hoe hij zich ten opzichte van zijn tegenstanders gedraagt. “Maar ook zijn rust, ontspanning en ervaring is opmerkelijk.” Tot aan de olympische zeilweek van Hyeres, in april, was Koops nauwelijks meer op het water te vinden. Zijn status als bevoordeeld kernploeglid was hij door ontbrekende resultaten ook al kwijtgeraakt. Koops was op de voor hem overigens niet geheel nieuwe Mistral-plank gewoon weer een van de velen. Op die plank voer hij de afgelopen jaren bij wijze van afwisseling ook al me op NK's en vorig jaar het EK bij Makkum. Dat leverde de Groninger nog brons op ook.

De nieuwe start in Hyeres was dit seizoen voor Koops niet goed met een 23ste plaats in het eindklassement. “Ik kwam snelheid tekort”, zegt hij direct. “Bij de start al vlogen ze aan alle kanten langs me, terwijl ik de idee had zelf best lekker te gaan.” Snelheidstrainingen in de aanloop naar de Spa Ragatta moesten dat probleem verhelpen. Het resultaat was er in Medemblik naar.

Tussen de oude en nieuwe olympische plank bestaat volgens Koops een duidelijk verschil. De nieuwe Mistral heeft minder volume en voetbanden en dat uit zich duidelijk in de zeileigenschappen bij ruime wind. De Lechner af doen als een ouderwetse deur waarop werd gezeild wil Koops niet, al geeft hij onmiddellijk toe dat de Mistral meer heeft. “Maar opmerkelijk is wel dat de jongens die in de Lechner voorop zeilden dat nu in de Mistral ook weer doen.”

Nationaal is de concurrentiestrijd ongekend hard geworden. Van een hecht Hollands front op de plank is daardoor geen sprake. Binnen het Nederlandse contingent plankzeilers heeft zich inmiddels ook een groep van 'oudgedienden' gevormd met een eigen trainer. Peter van Schie, de beide broers Dannenburg en Marga Stalman hebben zich geschaard onder de hoede van Hans Wilmink. Een zaak waar de bondscoaches Pels en De Nijs niet zwaar aan tillen.

Koops verwondert zich toch wel enigszins over deze gang van zaken. “Als dit nu een jaar voor de Spelen zou gebeuren wanneer iedereen voor zichzelf bezig met met de selectie, kan ik me dat voorstellen. Maar nu al, in een post-olympisch jaar, is te vroeg. Daardoor gaat ook een stuk van de sfeer weg.” Zelf richt Koops zich gewoon op de aanwijzingen van de coaches. Hij heeft tot nog toe weinig moeite gehad met de top mee te varen. Met weinig wind hoort hij bij de favorieten, hoewel zijn gewicht de laatste maanden flink is toegenomen. De 61,5 kilogram van voor Barcelona zijn er inmiddels zo'n vijf, zes meer geworden. Bij sterke wind wordt hij in ieder geval niet meer alle kanten op geblazen.

    • Peter Onvlee