Koninklijke Olie boekt records door hogere dollarkoers

AMSTERDAM, 18 JUNI. Koninklijke Olie zette vanmorgen de opmars van de afgelopen dagen voort. De hogere dollar wakkert de vraag aan naar Koninklijke Olie, dat naar de hoogste koers van de afgelopen 12 maanden werd gestuwd.

AMSTERDAM Koninklijke bereikte in de loop van de ochtend een hoogste koers van 175,70 gulden. Omstreeks het middaguur stond de koers op 175,40 gulden, 1,80 gulden hoger dan het slot donderdag. Beurshandelaren zeiden dat het negatieve effect van de lagere olieprijs werd goedgemaakt door de snelle stijging van de koers van de dollar. De interesse voor aandelen Koninklijke werd verder aangewakkerd door de expiratie van optiecontracten vandaag op de EOE-optiebeurs.

Op de effectenbeurs heerste verder in de eerste uren van de handel een gebrek aan koopinteresse waardoor stukken die aan de markt kwamen pas tegen een lager niveau werden verkocht. De driedubbele expiratie op de optiebeurs kon de beurs in de eerste uren van de handel nauwelijks richting geven. Beleggers wisten niet precies wat ze moesten waardoor de beurs een verdeeld beeld te zien gaf met een matige omzet.

Kort voor het het middaguur echter leek zich toch wat meer vraag te ontwikkelen, waardoor de koersen iets konden aantrekken. De stemmingsindex noteerde rond het middaguur een winst van 0,1 op 109, na eerder een verlies van 0,2 te hebben laten zien. De EOE-index was 0,32 punt hoger op 315,93 tegen een eerder verlies van 0,38 punt.

De financiële waarden hadden nog steeds te lijden van het uitblijven van een renteverlaging. Handelaren achten de koersniveaus nu zodanig dat aandelen weer zouden moeten worden opgenomen. ABN Amro lag onveranderd op 53,60 gulden, net als ING op 62,80 gulden. Aegon moest vier dubbeltjes laten liggen op 84,60 gulden, terwijl Amev 1,20 gulden inleverde op 66,20.

Unilever lag vijf dubbeltjes beter gevraagd op 197,90 gulden. Philips moest daarentegen drie dubbeltjes afstaan op 27,90, waarmee de winst van het EG-besluit over subsidiëring van HD-televisie van deze week weer verdwenen is.

Bij de overige hoofdfondsen wordt VNU nog steeds geplaagd door een grote buitenlandse verkoper die stukken aan de markt brengt. Bovendien is de handel toch niet geheel gerust over de verkoop van de drukkerijen aan De Boer Boekhoven, ondanks heftige ontkenningen van VNU dat de verkoop niet door zou gaan. De uitgever moest daarop vijf dubbeltjes toegeven op 110,50 gulden, na eerder in de ochtend nog een verlies te hebben laten zien van 1,20 gulden. Bij de cyclische fondsen zag Hoogovens door winstnemingen de koers met drie dubbeltjes dalen tot 34,70 gulden.

Op de lokale markt moest NKF fors gas terugnemen na de donderdag nabeurs bekend gemaakt winstval. Tegen het middaguur had NKF al 12 gulden ingeleverd op 100 gulden.

Het beursbestuur verbood met ingang van vandaag de handel in aandelen Ravast buiten besloten kring. Ravast verkeert in surséance van betaling. Directe aanleiding voor het verbieden van de handel was het gisteren uitgegeven bericht van Ravast dat de Nederlandsche Bank de aanvraag van Ravast tot een vergunning op grond van de wet toezicht beleggingsinstellingen heeft afgewezen.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen ruim één cent gestegen. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de munteenheid om 12.00 uur 1,8676 tegen 1,8560 gulden bij het slot gisteren. Het Britse pond werd iets duurder.

Volgens valutahandelaren werden Duitse marken geruild tegen dollars. In de markt wordt gerekend op verlaging van de Duitse rente in juli. Gisteren liet het bestuur van de Duitse centrale bank de tarieven ongewijzigd.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren hoger gesloten na lusteloze handel. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 10,24 punten tot 3.521,89. Over de hele linie was het aantal hoger sluitende fondsen weinig groter dan het aantal verliezers. De omzet kwam uit op 230 miljoen aandelen tegen 265 miljoen op woensdag.

De stijging van de Dow Jones-index was volgens handelaren toe te schrijven aan transacties in verband met het aflopen van optie- en termijncontracten op vrijdag. De index van transportfondsen ging flink omlaag doordat in de luchtvaartsector opnieuw koersverliezen werden geleden. AMR Corporation, het moederconcern van American Airlines, liet weten dat het resultaat over het tweede kwartaal ruim onder de verwachtingen van analisten zal liggen en moest daardoor flink inleveren. USAir had woensdag een soortgelijke boodschap. Andere luchtvaartfondsen werden meegesleept.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo daalden de aandelenkoersen vrijdag. De Nikkei-index voor 225 aandelen verloor 120,97 punten op 19.804,54.