Ex-agent krijgt 20 jaar cel na twee moorden

AMSTERDAM, 18 JUNI. Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de 36-jarige Amsterdamse ex-politieman Martin H. veroordeeld tot twee maal tien jaar gevangenisstraf.

Het hof acht hem schuldig aan doodslag op de topcrimineel Klaas Bruinsma en aan doodslag op de drugshandelaar Anton Hijzelendoorn. Het hof verwierp grotendeels de verweren van zijn raadsman Boone. H. heeft steeds heftig ontkend.

Advocaat-generaal mr. A. Korvinus had respectievelijk acht en twaalf jaar geëist. De Amsterdamse rechtbank heeft H. vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel wegens doodslag op Bruinsma. H. werd door de Utrechtse rechtbank wegens moord op Hijzelendoorn veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Bruinsma werd in de vroege ochtend van 27 juni 1991 voor het Hiltonhotel aan de Amsterdamse Appollolaan met vier pistoolschoten gedood. Hijzelendoorn werd in de nacht van 20 op 21 maart vorig jaar in zijn woning in Wilnis doorzeefd met kogels.

Zijn advocaat voerde eerder in beide zaken aan dat het politie-onderzoek niet betrouwbaar is geweest. Het hof zegt geen reden te hebben te twijfelen aan de verklaringen van getuigen en die van de politie. Het hof gebruikte als bewijs in de zaak Bruinsma onder meer de verklaring van een getuige die als laatste de Hiltonbar verliet. Die hoorde Bruinsma op straat zeggen “jij moet niet denken, omdat jij een ex-rechercheur bent, dat ik bang voor je ben”. Uit niets is gebleken dat een ander de dader is geweest, aldus het hof.

Ook wat de zaak-Hijzelendoorn betreft, was het hof het oneens met de bezwaren van de advocaat. Als bewijs voerde het hof onder meer een telefoongesprek aan dat een getuige die avond op 20 maart had met Hijzelendoorn. Daarin zei die dat hij bang was dat hij zou worden “omgelegd”.

Advocaat mr. J. Boone noemde in een reactie op het vonnis in de Bruinsma-zaak “onbegrijpelijk dat het hof iemand veroordeelt op een verklaring van iemand die stomdronken is”. Boone: “Het is een soort waarschijnlijkheidsoordeel. Nu er geen andere dader voorhanden is, moet hij het wel hebben gedaan.” Boone is van plan in cassatie te gaan. Over de zaak Hijzelendoorn noemde hij het opmerkelijk dat Brown toch weer als getuige is gebruikt.