Bonn wijst kritiek van de VS af

WASHINGTON/BONN, 18 JUNI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren Duitsland verweten met de snelle erkenning van Kroatië medeverantwoordelijk te zijn voor het geweld in ex-Joegoslavië. Duitsland heeft het verwijt direct van de hand gewezen.

Christopher gaf gisteren toe dat de internationale gemeenschap fouten heeft gemaakt in de Joegoslavische crisis. “De toestand in het voormalige Joegoslavië is er een waarvan je - achteraf natuurlijk - kunt zeggen dat we een aantal zaken beter hadden kunnen doen.” Een van de beslissingen die Christopher zei te “betreuren” was “de vroege erkenning van Kroatië door Duitsland”. Hij voegde daaraan toe dit niet als kritiek te bedoelen maar slechts te spreken over “een historische situatie die nu verleden tijd is”.

Het is de eerste keer dat Duitsland openlijk wordt beschuldigd van een speciale of medeverantwoordelijkheid inzake het verloop van de Joegoslavische crisis. In Bonn reageerde de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken onmiddellijk op Christophers uitlatingen. Michael Gerdts zei dat het besluit tot erkenning van Kroatië en Slovenië een gemeenschappelijke beslissing van de EG is geweest. Het besluit was bovendien van groot belang, aldus Gerdts, omdat “het noodzakelijk was de kleine naties en staten in ex-Joegoslavië ten minste met diplomatieke middelen te beschermen tegen de agressieve veroveringspolitiek van Servië.” (Reuter, AP)