Australiër in Maleisië opgehangen

KUALA LUMPUR, 18 JUNI. In een Maleisische gevangenis is vanochtend vroeg een Australische kastelein opgehangen wegens handel in verdovende middelen. Samen met de Australiër, Michael McAuliffe, werden twee Maleisische staatsburgers terechtgesteld. McAuliffe was de derde Australiër die in Maleisië wegens drugshandel is geëxecuteerd.

McAuliffe (38) werd in 1985 met 142 gram herone op zak gearresteerd op de luchthaven van Penang. Tijdens zijn proces zei hij het materiaal te hebben gekregen van een Thaise danseres en in de veronderstelling te hebben verkeerd dat het om "bang bang poeder' ging om zijn seksuele prestaties te verbeteren.

De Australische regering verklaarde de voltrekking van het doodvonnis zeer te betreuren maar Canberra voegde hieraan toe de soevereniteit van de Maleisische autoriteiten in deze kwestie te respecteren. De gematigde reactie van de Australische regering vormde een fel contrast met die van de vroegere premier Bob Hawke, die in 1986 de terechtstelling van een andere Australiër omschreef als een “barbaarse” daad. De zaak leidde destijds tot een diplomatieke rel tussen beide landen. (Reuter)