Andere bundels

Cesare Pavese: Ballingen en andere verhalen. Keuze uit nagelaten verhalen geschreven in de bloeitijd van het fascisme. Pavese (1908-1950) stoort zich daar niet aan en schrijft rustig door ook al wordt hem dat verboden. Prachtige fragmenten waaruit minachting voor politiek en maatschappij weerklinkt maar tegelijkertijd een grote liefde voor Turijn en Noord-Italië. Vert. Frida De Matteis-Vogels. Uitg. Goossens, 236 blz. Prijs ƒ 29,50.

Luigi Pirandello: De oude God. Deel negen van de verzamelde verhalen Novellen voor een jaar. Pirandello (1867-1936) was van plan één verhaal voor elke dag van het jaar te schrijven maar hij kwam tot 232 verhalen. De dag voor zijn dood verscheen zijn laatste verhaal op de literaire terza pagina van de Corriere della sera. In dit deel veel raadselachtige en intrigerende vertellingen. Vertaling Jenny Tuin, Tineke van Dijk en Anthonie Kee. Uitg. Coppens en Frenks, 228 blz. ƒ 36,90 (paperback) en ƒ 46,90 (gebonden).

Primo Levi: De eekhoorn. Alle nog niet eerder in vertaling verschenen verhalen en essays van de schrijver en chemicus Levi (1919-1987). Nauwkeurig vertaalde stukken over dieren worden afgewisseld met fantastische verhalen, columns over schaken met herinneringen aan het kamp. Een waardevolle verzameling. Vertaling Reinier Speelman. Uitg. Meulenhoff, 358 blz. Prijs ƒ 49,50.

Amore - Italiaanse liefdesverhalen. Eenentwintig verhalen verzameld door Marina Warners van hedendaagse schrijvers over prille liefde, over huwelijksaanzoeken, over overspel en over het leven met een onbetrouwbare echtgenote. Vert. Etta Maris e.a. Uitg. Wereldbibliotheek, 174 blz. Prijs ƒ 24,50.

Pronto - Moderne Italiaanse verhalen. Goede verzameling hedendaagse verhalen van grote schrijvers als Buzzati, Ginzburg, Pasolini en Bassani. Vert. J.H. Klinkert-Pötters Vos e.a. Uitg. Meulenhoff, 159 pag. Prijs ƒ 14,90.

nh 809.20ita

    • Margot Poll