"Allemaal slappe spellen waarop niet goed te scoren viel'

MENTON, 18 JUNI. Op het EK bridge voor teams in Menton traden de Nederlandse vrouwen in de derde ronde aan tegen het zwak ingeschatte België. Het resultaat viel tegen. Topspeelster Marijke van der Pas werd er niet goed van: “Allemaal slappe spellen, waarop niet goed te scoren viel. Op maar liefst tien spellen haalden we precies hetzelfde resultaat.”

In feite redden Agnes Snellers en Laura van den Brom de wedstrijd door een schitterende 7ß7 uit te bieden (zie diagram). Captain Jet Pasman, die zat toe te kijken, rolde van schrik bijna van haar stoel, toen zij ß4A toevallig bij een tegenstandster zag zitten. Er bleek evenwel geen vuiltje aan de lucht, want de Hollandse debutanten hadden een renonce in die kleur. Aan de andere kant bleven de Belgen hangen in 4ß6, dat in feite als controle-bod bedoeld was.

In de vierde ronde wachtte Duitsland, één van de favorieten. De strijd ging gelijk op hoewel de spellen niet saai waren. Tot nog toe was dat een veel gehoorde klacht in Menton. Marijke van der Pas stal de show. Toen partner Elly Schippers met 4ß7 opende, vroeg de Utrechtse met weinig punten, maar heel veel schoppens, naar azen. Dit bleek te veel voor het glamour-paar Sabine Zenkel en Daniela von Arnim, die zich door deze psychologische actie uit een kwetsbaar grootslem lieten kletsen, op de ander tafel keurig uitgeboden door Arnolds-Vriend.

Een van de meest beproken onderwerpen in Menton is de vergelijking tussen het mannen- en het vrouwenbridge. De algemeen aanvaarde mening is dat het niveau bij de vrouwen een stuk lager ligt dan dat bij de mannen. Beide afdelingen spelen dezelfde handen. Eventuele verschillen in bied- en speeltechniek komen zo haarscherp aan het licht. Des te opvallender dat onderstaand grootslem van Snellers-Van den Brom gemist werd op allebei de tafels in de wedstrijd bij de mannen tussen Nederland en Tsjechië.

Gelukkig draait ook het andere debutantenpaar, Jan Westerhof en Piet Jansen, prima en werden de Centraaleuropeanen met maximale cijfers aan de kant geschoven. Na een bescheiden winst in de elfde ronde doet het open team nog steeds goed mee in de strijd om de felbegeerde bovenste vier. Die immers mogen later dit jaar naar de WK in Santiago de Chili.

Nog meer goed bridgenieuws voor Nederland. Ons land heeft de organisatie toegewezen gekregen voor het EK 1994 voor junioren (t/m 25 jaar) en aspiranten (t/m 20 jaar). Gisterochtend is het contract getekend tussen de Nederlandse Bridge Bond en de Europese Bridge Liga. Het evenement vindt plaats op het vergrote sportcentrum Papendal.

Viertallen vrouwen, tiende ronde, spel 14

Oost geverNoord

Niemand kw.ß7 AV42

ß6 AH2

ß5 10

ß4 VB832

WestOost

ß7 985ß7 7

ß6 4ß6 109763

ß5 V743ß5 B862

ß4 H10974ß4 A65

Zuid

ß7 HB1063

ß6 VB85

ß5 AH95

ß4 -

West Noord Oost Zuid

Van den Brom Snellers

1ß7

pas 2ß4 pas 2ß5

pas 3ß7 pas 3SA

pas 4ß6 pas 4SA

pas 5ß7 pas 7ß7

pas pas pas

3SA = start met controlebiedingen, nu schoppen troef is, 4ß6 = controlebieding, 4SA = Roman Key Card Blackwood, 5ß7 = twee azen met troefvrouw. Via twee ruitenaftroevers in dummy claimt Snellers dertien slagen.

    • Jan van Cleeff