Akkoord over verdeling vloot in Zwarte Zee

MOSKOU, 18 JUNI. Rusland en de Oekrane zijn het eens geworden over de verdeling van de voormalige Sovjet-vloot in de Zwarte Zee.

De presidenten Boris Jeltsin en Leonid Kravtsjoek zijn tijdens beraad achter gesloten deuren in een buitenverblijf bij Moskou overeengekomen de vloot in twee gelijke delen te splitsen. Rusland en de Oekrane zullen beide vijftig procent van de kosten moeten dragen. De opdeling moet al in september beginnen, aldus de overeenkomst die Jeltsin en Kravtsjoek gisteren hebben getekend.

Het is niet de eerste keer dat Rusland en de Oekrane een akkoord hebben bereikt over de Zwarte-Zeevloot. Bijna een jaar geleden zijn beide staatshoofden het ook al een keer eens geworden over de verdeling van de marine. Van de uitvoering hiervan is toen niets terechtgekomen, omdat de merendeels Russische officieren van de vloot tot nu toe geen actieve medewerking hebben willen verlenen. Volgens hen moet de Zwarte-Zeevloot één en ondeelbaar blijven omdat anders de zuidflank van de voormalige Sovjet-Unie ernstig verzwakt zou kunnen raken.

Hun argumenten zijn nu echter minder houdbaar omdat het gezamenlijke commando over het voormalige Rode Leger niet meer functioneert sinds maarschalk Jevgeni Sjaposjnikov vorige week is opgestapt als coördinerend opperbevelhebber. Sjaposjnikov is secretaris geworden van de nationale Veiligheidsraad van president Jeltsin.

Over de ontmanteling van de in de Oekrane gestationeerde kernwapens zijn Jeltsin en Kravtsjoek het gisteren niet eens geworden. Jeltsin heeft de Oekrane wederom “veiligheidsgaranties” aangeboden, maar Kravtsjoek heeft hem niet kunnen beloven dat de Oekrane zijn strategische arsenalen nu ook aan Rusland zal overdragen. Het Oekraënse parlement heeft zich twee weken geleden daartegen verzet en daarom geweigerd START-1 te ratificeren.

Dat de topontmoeting tussen Jeltsin en Kravtsjoek gisteren heeft kunnen plaatshebben was niettemin een kleine verrassing. Kravtsjoek is in eigen land politiek in het nauw gedreven door een massale stakingsbeweging in het mijngebied Donbas. De stakers eisen vervroegde parlementsverkiezingen, een referendum over het beleid van de president en “economische zelfstandigheid” voor het oostelijke deel van de Oekrane dat merendeels door Russen wordt bevolkt. Het parlement heeft gisteren, bij afwezigheid van Kravtsjoek, uiteindelijk ingestemd met de eerste twee eisen. Het bepaalde dat de Oekraëners al op 26 september naar de stembus gaan.