Vluchtelingendrama Kakanj; Waarnemers van VN bereiken de enclave Gorazde

SARAJEVO, 17 JUNI. Waarnemers van de Verenigde Naties zijn er gisteren in geslaagd de door de Bosnische Serviërs belegerde stad Gorazde te bereiken.

In Centraal-Bosnië veroverden gisteren de moslims de door de Kroaten beheerste stad Kakanj; die verovering heeft inmiddels geleid tot een nieuw omvangrijk vluchtelingendrama.

De intocht van de VN-waarnemers in het al maanden door de Serviërs belegerde en beschoten Gorazde is het resultaat van een overeenkomst met de opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Mladic. De waarnemers hebben inmiddels melding gemaakt van “aanzienlijke verwoestingen”, aangericht door de voortdurende Servische beschietingen, zonder verdere details te verschaffen. Radio-Sarajevo meldde gisteravond dat de stad opnieuw langdurig was bestookt. Gisteren zouden bij de beschietingen 91 doden en 152 gewonden zijn gevallen. Het radiostation citeerde een radio-amateur die zei: “Hoe kan ik verslag uitbrengen als delen van lichamen in de bomen, aan de takken en aan de telefoondraden hangen? Als iemand hier overleeft, zal hij krukken of een rolstoel nodig hebben.”

De Bosnische moslims hebben gisteren de door de Kroaten gedomineerde stad Kakanj veroverd. Kakanj was eerder het toevluchtsoord voor duizenden Kroaten die tijdens het moslim-offensief tegen Travnik op de vlucht waren gedreven. Door de val van Kakanj zijn volgens een woordvoerder van de Bosnische Kroaten in totaal twaalfduizend mensen - al dan niet voor de tweede keer - verdreven. De Bosnische Serviërs meldden dat tweeduizend Kroatische burgers en vierhonderd militairen van het leger van de Bosnische Kroaten hun toevlucht hebben gezocht achter de linies van de Serviërs. Eerder al hadden achtduizend Kroaten uit Travnik zich onder bescherming van de Serviërs geplaatst. Kakanj en de dorpen in de omgeving van de stad werden gisteren door de moslims grondig geplunderd. Een woordvoerder van de VN zei dat ze het hele gebied tot “een open supermarkt” hebben gemaakt.

In Mostar loopt volgens een woordvoerder van de VN de spanning tussen de Kroaten en de moslims op. Hij omschreef de sfeer in de stad als die van “een borrelende vulkaan”. Beide partijen hebben zich de afgelopen dagen militair versterkt. Morgen om twaalf uur moet overigens een eerder deze week voor heel Bosnië-Herzegovina geldend bestand van kracht worden.

In Krajina, in het door de Kroatische Serviërs beheerste zuiden van Kroatië, stijgt de spanning. Sinds gisteravond voeren de Serviërs beschietingen uit op de kuststad Zadar. In Krajina willen de Serviërs dit weekeinde een referendum houden over hun aansluiting bij de "republiek' van de Bosnische Serviërs. (Reuter, AP)