Teruggekeerde bridger blundert tegen Nederlands team; Drama Italië door Burgay

MENTON, 17 JUNI. Na de walk-over tegen vier toeristen uit San Marino moesten de Nederlandse mannen in de achtste ronde aantreden tegen Italië. In de eerste helft boden de Italianen een belachelijk grootslem in schoppen met troefheer en -vrouw buitenboord. Het drama was geheel en al te wijten aan Leandro Burgay die, zoals blijkt uit het diagram, met een relatief zwakke hand maar blééf doorbieden.

Diezelfde Burgay, nu 49, is een oude bekende. In 1976 was hij betrokken bij een afluisterschandaal. Burgay en zijn partner Bianchi hadden zich toendertijd net niet geplaatst voor het het Italiaanse open team, dat was opgebouwd rondom grootheden als Belladonna, Garozzo en Forquet. Uit rancune zou Burgay bandjes van telefoongesprekken tussen Pietro Forquet en Bianchi in de openbaarheid hebben gebracht, waaruit moest blijken dat spelers uit het Italiaanse team gebruik maakten van verboden codes.

De goede naam van het "Blue Team' was in het geding, maar wegens gebrek aan overtuigend bewijs niet beschadigd. Wel bestrafte de Italiaanse bridgefederatie Burgay met een speelverbod van zes maanden. Burgay zelf besloot toen maar helemaal nooit meer te spelen. Des te opmerkelijker om hem nu weer tegen te komen in het internationale bridge. Overigens werd hij de tweede helft tegen Nederland vervangen. Het hielp de Italianen niet. Nederland won ruim en was inmiddels opgeklommen naar de derde plaats. In de negende ronde ging het tegen Roemenië een stuk minder. Juist de geroutineerde Leufkens-Westra en De Boer-Muller draaiden ongelukkig. Zo ging Wubbo de Boer down in een prima slem, louter te wijten aan een slechte verdeling van de troeven.

Inmiddels is het viertallentoernooi bij de vrouwen van start gegaan. Nederland begon tegen het sterke Israël met Van der Pas-Schippers en Arnolds-Vriend in de basis, de op papier sterkste opstelling. Die laatsten hadden blijkbaar een dolle nacht na het halen van hun EK parentitel, want in de tweede helft veroorloofden zij zich twee ernstige missers in de slemzone. Israël won mede daardoor met 19-11. In de eerste helft tegen Kroatië stond Nederland nog achter. Dankzij een aantal zeer genspireerde acties van debutante Agnes Snellers werd de eindstand naar 23-7 ten gunste van Nederland omgebogen.

Open teams, achtste ronde, Nederland-Italië

Open kamer, spel 2

Oost geverNoord

OW kw.ß7 9632

ß6 AB764

ß5 B974

ß4 -

WestOost

ß7 V84ß7 H5

ß6 V10982ß6 5

ß5 6ß5 1083

ß4 B1052ß4 HV98743

Zuid

ß7 AB107

ß6 H3

ß5 AHV52

ß4 A6

West Noord Oost Zuid

Westra Burgay Leufkens De Falco

3ß4 dbl

5ß4 6ß4 pas 7ß4

pas 7ß6 pas 7ß7

pas pas pas

Resultaat: één down. In de gesloten kamer bieden en maken De Boer-Muller 6ß5 Contract. Winst: 16 imps voor Nederland.

    • Jan van Cleeff