South African Breweries koopt Hongaarse brouwer

De Zuidafrikaanse bierbrouwer SAB heeft het recht verworven een belang te nemen van 70 procent in Kobanyai Sorgyar, de oudste en grootste bierbrouwerij van Hongarije.

Dat belang kan worden uitgebreid tot 75 procent. SAB is de op zes na grootste brouwerijconcern in de wereld. Kobanyai Sorgyar heeft in eigen land een biermarktaandeel van ongeveer 33 procent met een omzet in 1992 van 3,9 miljard forint (bijna 80 miljoen gulden). De Hongaarse onderneming torst een omvangrijke schuld en zit dringend verlegen om kapitaal waarmee de verouderde installaties kunnen worden gemoderniseerd. SAB is bereid om meerdere miljoenen dollars te besteden aan verbetering van de brouwerij.

Westerse bierbrouwerijen hebben zich inmiddels stevig genesteld in Hongarije waar de bierconsumptie op 100 liter per hoofd van de bevolking (10,3 miljoen zielen) staat. In Nederland is de bierconsumptie 90 liter op 15,1 miljoen zielen. Zo bezitten de Oostenrijkse Brau-Union, het Belgische Interbrew en het Nederlandse brouwerijconcern Heineken belangen in Hongaarse brouwerijen.