Sluipoverval vanuit de keuken

Restaurant Trianon (Sypendaalseweg 95, Arnhem) serveert zijn schotels nog tot 26 september op het speciale Sonsbeek '93-servies. Favoriete gerechten: Kip Trianon (gebakken en in saus gestoofd), en van de visspecialiteiten: Noordzee-schol. Alle hoofdschotels gaan vergezeld van minimaal zeven verse groentes. Ook wie alleen het servies wil bekijken is welkom. Inl 085-422667.

"Toen ons gevraagd werd om voor Sonsbeek een project op locatie te maken, hebben wij voorgesteld of we voor de afwisseling niet een keer onze krachten mochten meten met een interieur. Wij zijn altijd zo bezig met het veranderen van de buitenkant van gebouwen dat dit voor ons weer eens iets nieuws was,' zegt Kate Ericson vanachter een royaal bemeten boerenomelet. De Amerikaanse Ericson (1955) is beeldend kunstenaar en samen met Mel Ziegler (1956) al jaren werkzaam op het snijvlak van de conceptual en de land art. Tijdens de Amerikaanse pendant van het beroemde Spoleto Festival in Italie beschilderde het duo een aantal oude huizen in een bizarre mix van kleuren; maar wel kleuren die door Monumentenzorg waren goedgekeurd. “Aanvankelijk maakte het gemeentebestuur bezwaar. Later bleek het resultaat zo krankzinnig, maar ook zo prachtig dat de gemeente ons vroeg of ze het na afloop van het festival nog een tijdje zo mocht laten.” xp De directie van Sonsbeek '93 koos het tegenover het park gelegen restaurant Trianon als locatie voor het "binnen-project' van Ericson en Ziegler. Kate Ericson vond het meteen geweldig. “Het was duidelijk dat je hier aan de inrichting niets moet veranderen. Dat zou de sfeer kapotmaken.” Tevreden dwaalt haar blik door de eetzaal, waar een oud-Hollandse gezelligheid heerst; veel schrootjes, lederen lampekappen met wollen kwastjes, boerse stoelen, Deventer karpetten en veel bloemen. Op de vensterbanken een harmonieus samengaan van vetplanten en antieke strijkijzers.

Ericson en Ziegler besloten Restaurant Trianon via de keuken van een kunstzinnig stempel te voorzien. Enigszins vergelijkbaar met een sluipoverval, geeft Ericson toe: “In de loop van de avond wordt hier steeds meer van het door ons ontworpen serviesgoed binnengedragen, zodat de zaak met minimale stapjes toch steeds meer van ons wordt.”

Het serviesgoed, dat en gros werd ingekocht bij de KK uldenSLIGROulden, de Oost-Nederlandse variant van de KK uldenMAKROulden, werd bedrukt met tropische landschapjes, die bij navraag uit park Sonsbeek en Burgers Dierenpark afkomstig zijn. De borden, koffiekopjes, botervloten en saucieres zijn verder voorzien van raadselachtige woordcombinaties: "Air Slicers', "Catalyst Carriers', "Curing Agents', "Extenders', "Oxygen Scavangers'. Deze termen zijn ontleend aan het marketing-vocabulaire van KK uldenAKZOulden. Kate Ericson: “Arnhem is ten slotte de hoofdzetel van KK uldenAKZOulden, en met al die termen op ons servies is het bedrijf op een onnadrukkelijke manier alom tegenwoordig; van het zoutvaatje hier op tafel, tot en met de kunststof in de voering van je jasje.”xp

“Hier in de buurt zeggen ze altijd: "We gaan bij Cootje eten',” zegt Theo Smeltink. “Ik hang er maar zo'n beetje bij.” Volgens Smeltink, samen met zijn vrouw Cootje eigenaar van Trianon, worden de termen door een deel van het Trianon-publiek direct herkend: “Van de week had ik hier nog een oud-KK uldenAKZOulden-medewerker, die zei meteen: "Verrek, dat hebben ze uit het KK uldenAKZOulden-logboek genomen'.”

In het midden van hun restaurant hebben de Smeltinks een ronde "show-tafel' ingericht, waar het complete Sonsbeek '93-servies "in volle glorie' staat uitgestald.

Een oordeel over het project van Ericson en Ziegler heeft Theo Smeltink zich nog niet gevormd: “Cootje en ik staan daar normaal nogal ver vanaf. Daarom is het wel leuk om dit eens mee te maken. De reacties van de vaste klanten zijn wel aardig, hoewel niet laaiend enthousiast. Maar het is fijntjes gedaan. Ik kan niet zeggen dat het misstaat. De plaatjes zijn naar mijn idee een beetje klein, maar dat is misschien juist het kunstzinnige.”

    • Arthur Belmon