Shell schrapt 430 arbeidsplaatsen

ROTTERDAM, 17 JUNI. Bij Shell-vestigingen in Nederland verdwijnen de komende jaren nog eens 430 arbeidsplaatsen. Ruim de helft van het verlies, 250 banen, is het gevolg van de verkoop van de gewasbeschermingsactiviteiten door Shell aan het Amerikaanse concern Cyanamid. Daarnaast stoot het Amsterdamse laboratorium van Koninklijke/Shell 180 arbeidsplaatsen af.

Shell maakte gisteren bekend in onderhandeling te zijn met Cyanamid over verkoop van een deel van de produktie- en verkoopactiviteiten op het gebied van gewasbeschermingsprodukten. De twee produktielokaties in Pernis, waar 230 mensen werken, vallen buiten de verkoop en zullen geleidelijk worden afgebouwd, zo meldt Shell Nederland. In Pernis is al een reorganisatie aan de gang, waarbij 600 arbeidsplaatsen zijn betrokken. Ook het onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen in de laboratoria in Amsterdam en Sittingbourne (Engeland) zal verdwijnen. Dat kost in Amsterdam 20 arbeidsplaatsen, terwijl in Engeland 300 banen in het geding zijn. Gedwongen ontslagen zullen in Nederland zoveel mogelijk worden voorkomen, aldus een Shell-woordvoerder.

Het verlies aan arbeidsplaatsen als gevolg van de onderhandelingen met Cyanamid staat los van Shells reorganisatieplannen voor het laboratorium in Amsterdam, waarbij tussen nu en januari 1995 nog eens 180 arbeidsplaatsen zullen worden opgeheven. Dat bevestigde een woordvoerder van Shell vanmorgen desgevraagd. De sanering op deze onderzoeksafdeling, die werkt voor Shell-vestigingen overal ter wereld, is volgens hem een gevolg van de slechte omstandigheden op de wereldmarkt voor raffinage en chemie. In totaal heeft het Amsterdamse laboratorium 1450 mensen in dienst.

De voorgenomen verkoop van de gewasbeschermingsactiviteiten aan Cyanamid stelt de Shell-maatschappijen in staat zich op het gebied van chemie te concentreren op kernactiviteiten, aldus Shell. American Cyanamid is een van de grootste chemiebedrijven in de Verenigde Staten. Op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en pesticiden bezet het bedrijf wereldwijd de veertiende plaats. “Door onderdelen van Shell over te nemen proberen wij ons te versterken.”, zegt een woordvoerder van Cyanamid. Het Amerikaanse concern is al enkele jaren bezig zijn landbouw- en farmaceutische sector te versterken en puur industriële chemie af te stoten.

Cyanamid behaalde vorig jaar met gewasbeschermingsmiddelen een omzet van 1,3 miljard dollar. Shell verkocht in dezelfde periode wereldwijd voor 700 miljoen dollar zulke produkten. Het Brits/Nederlandse concern beschikt in de gewasbeschermingssector over 2200 medewerkers in 55 landen.