Rapport Congres: Jordanië hielp Irak

WASHINGTON, 17 JUNI. Jordanië heeft Irak militaire hulp gegeven tijdens de oorlog in het Golfgebied (januari-februari 1991) tussen de door de Verenigde Staten geleide coalitie en Irak en ondanks het handelsembargo tegen Irak.

Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd rapport van het Amerikaanse Congres. De publikatie van het rapport kwam aan de vooravond van een bezoek van de Jordaanse koning Hussein aan Washington, waar hij morgen president Bill Clinton zal ontmoeten. Jordanië ontving in diezelfde periode Amerikaanse militaire hulp.

Volgens het rapport, op basis van regeringsdocumenten, hebben de Amerikaanse geheime diensten vier soorten Jordaans-Iraakse samenwerking onderscheiden tijdens de Golf-crisis. Het betreft gemeenschappelijke militaire oefeningen, het verschaffen van toegang tot Amerikaanse technologie en van reserve-onderdelen en de overdracht van informatie van inlichtingendiensten van Israel en de anti-Iraakse coalitie. Bijzonderheden werden niet gegeven.

De regering van de toenmalige president George Bush deelde het Congres indertijd mee dat Jordanië de sancties tegen Irak naleefde, afgezien van enige olie-import die werd toegestaan in verband met de moeizame situatie van het land. Volgens het rapport wist de regering echter wel degelijk dat Jordanië verdere inbreuken op het handelsembargo maakte. (AP, Reuter)