Radio 1 verdwijnt van de middengolf

RIJSWIJK, 17 JUNI. Nieuwszender Radio 1 verdwijnt midden volgend jaar van de middengolf.

Dubbele ontvangst van de nieuwszender via middengolf en FM is volgens minister D'Ancona (wvc), in een brief aan de Tweede Kamer, onvoldoende gerechtvaardigd. De middengolffrequentie 747 wordt toegevoegd aan het aantal frequenties dat beschikbaar komt voor commerciële etheromroep. De minister laat zich in haar keuze leiden door een advies van de voormalige commissie Donner. Volgens dat advies zijn de verschillen in ontvangskwaliteit en bereik tussen FM en middengolf klein en is het niet nodig een zesde zendernet te bestemmen voor de publieke omroep. Voor de ontvangst van nieuws en actualiteiten in het buitenland heeft D'Ancona de NOS de Wereldomroep gevraagd hun programma's aan te passen.