PASAR MALAM BESAR

't Is buiten kijf. Den Haag is de meest Indische stad van Nederland.

Vanaf vandaag barst daar de vijfendertigste Pasar Malam Besar los, elf middagen (vanaf 12 uur) en avonden in tenten op het Malieveld theater en spektakel. Ook activiteiten op culinair gebied: een tentoonstelling over de Indische keuken, 6 kookdemonstraties per dag, kookvideo's, een Indonesische chefkok in de Soos en talloze eetstandjes tussen de tenten. Indonesisch, Indisch: achter een paar letters verschil gaat een hele andere wereld schuil. Indonesisch is, culinair gezien, de basis; Indisch is Indonesisch onder invloed van Europa - en niet alleen Holland. De Indische hachee is Frans met oosterse kruidnagel. Frikadelkool (koolrolletjes) is Oosteuropees. Spekkoek, het pronkstuk van de toko, is van oorsprong Duits. En de vele smoorgerechten zijn variaties op de Hollandse sudderlap.

Een voorbeeld van wat er zoal gedemonstreerd wordt: blado, een heet (pedis) gerecht.

Voor 4 personen:

500 gram biefstuk (of bieflappen)

40 gram boter

5 sjalotten

4 teentjes knoflook

4 rode Spaanse pepers (lombok)

4 eetlepels olie

2 theelepels trassi

2 schijfjes laos of 1 theelepel laospoeder

1/2 theelepel gemberpoeder

1 theelepel asam

5 salamblaadjes

4 theelepels suiker

1 vleesbouillonblokje

Verhit de boter en bak de biefstuk 1-2 minuten aan elke kant. Neem het vlees uit de pan en leg het op een bord. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de pepers overlangs open, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd het vlees in dunne plakken. Verhit de olie en fruit hierin de snippers ui, knoflook en peper ongeveer 2 minuten lang. Voeg de trassi, de plakjes biefstuk met het vleesvocht en de overige ingrediënten toe. Draai het vuur hoog en bak het gerecht, al omscheppend, tot het bijna droog is. Eet er gekookte rijst bij.

    • Annelène van Eijndhoven