Nog steeds banden Rabo met crimineel

UTRECHT, 17 JUNI. Rabobank onderhoudt nog steeds zakelijke contacten met de zogenoemde "Johan Cruijff van de Zeeuwse financiële wereld', de 44-jarige C. uit Sluis. C. werd in België veroordeeld wegens frauduleuze valuta-transacties en is aangeklaagd wegens het lidmaatschap van de criminele organisatie van de vermoorde Klaas Bruinsma.

De betrokkenheid blijkt uit stukken van het kadaster in Middelburg. Rabobank Nederland ontkent de relaties niet, maar staat vrijwel machteloos wanneer zij aanwijzingen heeft dat klanten van de aangesloten banken criminele contacten onderhouden, aldus een woordvoerder in een reactie. Volgens de Rabo is het in een organisatie van zelfstandige banken niet mogelijk dat de centrale in Utrecht klanten laat verwijderen op grond van aanwijzingen. “Dit is bij centraal geleide banken wel het geval. Rabobank Nederland moet juridisch bewijs leveren en dat kost moeite”.

Zo zou Rabobank Nederland al in 1987 vermoedens hebben gehad dat het kantoor in het Zeeuwse Hulst contacten onderhield met het mafia-netwerk van Klaas Bruinsma. Uit de stukken van de kamer van koophandel blijkt dat de directeur van Hulst pas vertrok na de moord op Bruinsma in 1991. Een moord die met veel publiciteit werd omgeven door het speurwerk van Bruinsma-biograaf Bart Middelburg. Toen zou Rabo de contacten met het netwerk hebben verbroken. Hulst blijkt echter pas begin dit jaar de kredietrelatie te hebben gestaakt, terwijl uit de gegevens van het kadaster blijkt dat kantoor in St. Janssteen nog steeds hypothecaire geldleningen verstrekt aan vastgoedmaatschappij Rotaco. C. is directeur en mede-eigenaar van Rotaco.

Volgens Rabobank Nederland is het soms niet mogelijk te achterhalen wanneer de eigendomsverhoudingen van een bedrijf waar Rabo relaties onderhoud gewijzigd zijn. Uit de stukken blijkt echter dat de akten zijn ondertekend door C.

Volgens Rabo Nederland is het onwaarschijnlijk dat klanten die bij de schoonmaakactie van kantoor Hulst geweerd zijn, zijn overgenomen door kantoor St Janssteen. Sinds kort is het mogelijk voor Rabobank Nederland om een bestuurder toe te voegen aan het plaatselijke bestuur.

    • WABE van ENK