Nieuwe aanval VN op Somalische krijgsheer

MOGADISHU, 17 JUNI. Amerikaanse militaire vliegtuigen hebben vanmorgen, bijgestaan door legereenheden van de VN, een aanval uitgevoerd op het bolwerk van de Somalische krijgsheer Mohamed Farah Aideed in Mogadishu.

Pakistaanse VN-troepen hebben Aideeds residentie en de huizen van diens bondgenoten vervolgens bezet.

Het was onduidelijk of Aideed zelf ten tijde van de luchtaanval in het gebouw verbleef. Een zegsman van het Witte Huis in Washington zei over aanwijzingen te beschikken dat Aideed al voor de aanval begon Mogadishu had verlaten.

Italiaanse, Franse, Pakistaanse en Amerikaanse militairen hadden eerder het gebied met de residentie van Aideed afgezet, wat gepaard ging met urenlange schietpartijen met gewapende aanhangers van de krijgsheer, die fel verzet boden. Daarbij zouden vier Somalische schutters zijn gedood en zestien VN-militairen zijn gewond. De VN beschuldigen Aideed ervan achter de aanval te zitten die bijna twee weken geleden 23 Pakistaanse VN-militairen het leven kostte.

In de afgelopen dagen hadden de VN al verscheidene bombardementen uitgevoerd op wapenopslagplaatsen en het radiostation van de krijgsheer. De operaties tegen Aideed hebben volgens een mededeling van de VN ten doel de krijgsheer te beroven van zijn zware wapens, zijn commando-installaties en zijn mogelijkheden “aan te zetten tot gewelddadigheden” in Mogadishu. “De actie van de VN is erop gericht Aideed te beroven van de wapens en de propaganda-uitrusting die hij nodig heeft om het Somalische volk te blijven intimideren”, aldus vannacht een VN-woordvoerder in New York.