Malawiërs vieren uitslag referendum

BLANTYRE, 17 JUNI. Duizenden Malawiërs hebben gisteren in de hoofdstad Blantyre de nederlaag van hun president dr. Banda gevierd.

In een referendum over de invoering van een meerpartijenstelsel stemde 63 procent van de bevolking voor pluralisme. De overwinning was kleiner dan de oppositiepartijen, die op 73 tot 87 procent rekenden, hadden gehoopt, maar ze toonden zich niettemin tevreden. Oppositieleider Chakufwa Chihana van de Alliantie voor Democratie (AFORD), die afgelopen zaterdag vrijkwam na een gevangenisstraf van zes maanden, eiste het onmiddellijke aftreden van Banda en wilde zelf als voorlopig eerste minister benoemd worden. Banda heeft beloofd de uitslag te zullen respecteren. Morgen ontmoet hij de oppositiepartijen om verdere stappen te bespreken. (Reuter)