Koninklijke breekt weer hoogterecord op effectenbeurs

AMSTERDAM, 17 JUNI. Op een wisselvallige Amsterdamse effectenbeurs was het aandeel Koninklijke Olie vanmorgen opnieuw de grote uitschieter.

AMSTERDAM Geholpen door de sterkere dollar, koopadviezen en de verkoop van bedrijfsonderdelen vloog de koers met 1,20 gulden naar een hoogste niveau aller tijden van 174,20 gulden. De beurs ging vanmorgen voortvarend van start, nadat de koersindex algemeen gisteren al met 1,10 punt tot 224,20 punten was gestegen. Kort na de opening steeg de EOE-index bijna een punt in vergelijking met het slot van 317,18 punten van gisteren. Daarmee kwam zelfs het hoogste niveau van dit jaar, 319,62 punten, even binnen bereik. Het enthousiasme van de beleggers werd veroorzaakt door de nog steeds sterke dollar, de winst van Wall Street gisteravond en de min of meer ijdele hoop op een renteverlaging door de Bundesbank vanmiddag.

Het enthousiasme begon tegen de middag te bekoelen, zodat de EOE-index nog maar net boven het slot van gisteren bleef zweven. Een handelaar verwachtte vanmiddag nog ene verdere daling: “Een Duitse renteverlaging is nu niet waarschijnlijk, maar sommige mensen verwachten hem toch. De markt zal wel wat dalen als de beleggers daarin worden teleurgesteld”. Onder handelaren werd al wel gespeculeerd op een eventuele Nederlandse renteverlaging, die De Nederlandsche Bank onafhankelijk van Duitsland kan doorvoeren door de sterke gulden.

Op de "niet onaardige' beurs bleef de belangstelling voor Koninklijke Olie groot. Het nieuws dat Shell zich nog verder concentreert op de kernactiviteiten door, na Billiton, ook de landbouwchemicaliën vaarwel te zeggen, gecombineerd met een aantal positieve adviezen van effectenhuizen, dreef het paradepaardje van Beursplein 5 naar een nieuw record. De stijging vond plaats ondanks de lichte afbrokkeling van de gisteren ferm gestegen dollar.

Een andere uitschieter was Hoogovens dat de hoogste koers van het jaar bereikte op 34,50 gulden, na een slotkoers van 33,60 gulden gisteren. Ook de omzetten waren rondom de middag fors te noemen met bijna 300.000 stuks. De oorzaak lag in het koopadvies van het effectenhuis Goldmann Sachs, dat in 1994 een winstherstel ziet. “Blijkbaar beleggen we tegenwoordig op zo'n lange termijn”, zei een handelaar ironisch. Van Ommeren steeg 1,30 gulden op 34,90 gulden, doordat een flinke koper optradt in een lege markt.

De financiële waarden raakten uit de gratie naarmate de Duitse renteverlaging uit het zicht raake.. Amev moest tachtig cent laten op 68,60 gulden, ING veertig cent op 63,10 gulden en ABN Amro en Aegon beide tien cent. Algemeen wordt ervan uit gegaan dat een renteverlaging goed zal uitpakken voor banken en verzekeraars.

Bij de internationals moest Philips veertig cent inleveren op 28,80 gulden, door winstnemingen na de spectaculaire stijging van gisteren (met 1,20 gulden naar 29,20 gulden). KLM werd dertig cent lichter. Unilever en Akzo waren prijshoudend. Het nagenoeg failliete vastgoedfonds Ravast werd tot morgenochtend uit de notering genomen, omdat een bericht wordt verwacht.

NEW YORK De voorlopige instemming van de financiële commissie van de Amerikaanse Senaat met de economische plannen van president Clinton heeft de effectenbeurs in New York op het nippertje een flinke winst bezorgd. Uiteindelijk sloot de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen op 3511,61 punten, een een winst van 19,61 punten. In het laatste halfuur van de handel boekte de beurs een forse winst na het compromis tussen de senaat en Clinton.

De handel begon redelijk optimistisch op de bekendmaking dat de industriële produktie in de VS in mei met 0,2 procent is toegenomen, De reactie was evenwel niet zo juichend als in de valutahandel bij de dollar. De stemming werd gedrukt door de zwakte van de vliegtuigaandelen, zoals van USAir dat 1 3/4 dollar verloor op 17 1/8 dollar.

De dollar stond tegen het eind van de handel in New York op 1,8565 gulden. Net als op dinsdag, toen de dollar uitkwam op 1,8465, stond een eventuele renteverlaging in Duitsland aan de basis van de koersstijging.

TOKIO De dollar versterkte ook op de effectenbeurs van Tokio zijn positie, tegenover de Japanse yen. De Amerikaanse munt sloot op exact 107 yen, 0,65 yen hoger dan het slot van woensdag. De stijging van dollar in Tokio volgde die in New York. Ook de onzekerheden over de Japanse economie duwden de dollar omhoog. Vooral buitenlandse beleggers kochten de "green back'.

Dezelfde onzekerheden veroorzaakten op de aandelenbeurs een gemengd beeld. De Nikkei-index steeg een fractie met 23 punten tot 19.925,51 punten, waarmee de aandelenkoeren onder de psychologische grens van 20.000 punten bleven hangen.