Jordan bezorgt Bulls zege met score 55 punten

CHICAGO, 17 JUNI. Met name door een geweldige prestatie van Michael Jordan hebben de Chicago Bulls afgelopen nacht de vierde wedstrijd in NBA-finale tegen Phoenix Suns gewonnen. "Air' scoorde bijna de helft van de punten van zijn team, liefst 55. De eindstand was 111-105. De titelhouder is nu nog één zege van de eindoverwinning verwijderd. Morgennacht spelen de Bulls weer thuis. “We willen het nu niet meer door onze vingers laten glippen”, sprak Michael Jordan na afloop. “De emoties zullen vrijdag groter zijn dan vanavond. Zij zullen voor hun leven vechten.”

De Suns vochten in de slotfase van de vierde wedstrijd ook al als leeuwen. Ze stonden met nog minder dan drieëneenhalve minuut te spelen met acht punten achter, maar kwamen tot twee terug. Toen, dertien seconden voor tijd, scoorde Jordan weer. Dat betekende de beslissing. De blije Jordan gooide zijn armen in de lucht en benutte de extra vrije worp. “Dit was één van mijn grootste wedstrijden. Ik maakte makkelijk punten. Het werd steeds makkelijker. Ik kwam helemaal in het ritme”, aldus Jordan. De verliezende coach Paul Westphal, vol bewondering: “Jordan legde iedereen zijn wil op.”

Michael Jordan is pas de vijfde speler in de lange geschiedenis van het NBA-basketbal die in een finalewedstrijd meer dan vijftig punten maakte. Jerry West was in 1969 de laatste die daarin was geslaagd. Elgin Baylor (1962) is nog steeds topscorer met 61 punten. Jordans vorige finalerecord stond op 46, van afgelopen jaar. Zijn hoogste score in een play-offwedstrijd is 63, in 1986 gescoord tegen Boston.

Tot deze vierde wedstrijd had Jordan niet zo goed gespeeld als de uitslagen deden vermoeden. Hij was in alle duels weliswaar de topscorer, maar zijn scoringspercentage bleek duidelijk minder dan vijftig procent: 46,1. Afgelopen nacht was hij ongenaakbaar. Zo maakte hij in de tweede helft zestien punten op rij voor de Bulls. In de periode dat Jordan rust kreeg en op de bank zat kwam Phoenix van 52-43 terug tot 55-53. De ruststand was 61-58.

De vedette van de Phoenix Suns, Charles Barkley, stond deze keer in de schaduw van zijn vriend Jordan. Hij maakte wel de meeste punten van zijn team, 32, plus twaalf rebounds. Barkley zei na afloop geen erge last van zijn geblesseerde elleboog te hebben gehad. Hij had in de twee dagen tussen de derde en vierde wedstrijd rust gekregen. Bulls-speler Horace Grant beweerde in het kader van de koude oorlog tussen beide teams dat Barkley komedie speelde. “Hij houdt ons allemaal voor de gek.” Barkley ging daar niet op in. “We zullen er vrijdag staan”, zei hij strijdlustig. “We kwamen naar Chicago om twee van de drie wedstrijden te winnen en dan weer terug te keren naar Phoenix. Dat kan nog steeds.”