Italiaanse wielrennen in breedte sterk: driemaal eerste

ROTTERDAM, 17 JUNI. Spanje heeft met Miguel Indurain de absolute uitblinker, Italië heeft in de breedte de meeste kwaliteit als wielerland. Gisteren werden de etappes in drie etappewedstrijden door Italianen gewonnen: Vanzella in de Bicicleta Vasca, Furlan in de Ronde van Zwitserland en Fondriest in de Midi Libre.

Flavio Vanzella kaapte in de Bicicleta Vasca, de vroegere klimkoers van Arrate, de dagprijs en de blauwe leiderstrui voor Wiebren Veenstra weg. De Fries was de snelste sprinter van het peloton. Vanzella bekroonde een solo van vijftig kilometer met de overwinning en een voorsprong van een minuut en twaalf seconden. De Bicicleta kreeg met Bugno, Oegroemov, Delgado, Breukink en Zülle de meeste prominenten aan de start. In de eerste etappe deden ze niets dan trainen voor de Tour de France. Of dat de komende dagen verandert, mag betwijfeld worden.

In de Ronde van Zwitserland gebeurde hoegenaamd niets. Giorgio Furlan, de winnaar van vorig jaar die maandag tijdens de eerste etappe de slag miste, reageerde zijn woede af met een demarrage tijdens de laatste kilometer. Hij deed het met zo veel geweld dat hij met vier seconden voorsprong won. De Belgische kampioen Johan Museeuw behield de gele trui. Eddy Bouwmans behield zijn goede uitgangspositie voor een mooie eindklassering.

Maurizio Fondriest behaalde in de tweede rit van de Midi Libre zijn dertiende overwinning van het seizoen. Hij is daarmee leider op de zegestand. Fondriest nam bovendien de leiding in het algemeen klassement.