Heerenveen kan blijven feestvieren. Na de ...

Heerenveen kan blijven feestvieren. Na de bekersensatie tegen PSV, het winnen van de periodetitel en de cupfinale in De Kuip, volgde gisteravond promotie naar de eredivisie.

Fortuna Sittard werd in het Abe Lenstra-stadion met 2-0 verslagen. Voor het eerst in de geschiedenis van het betaalde voetbal komen volgend seizoen twee Friese clubs uit in de hoogste afdeling: Cambuur en Heerenveen.

De ploeg van trainer Foppe de Haan hoort thuis in de eredivisie. Qua toeschouwersaantallen (gemiddeld 9000 in de eerste divisie) en wegens haar populariteit buiten Friesland. Of de spelers goed genoeg zijn is twijfelachtig. De steun van de twaalfde man geeft Heerenveen in ieder geval een numerieke meerderheid.

In de laatste nacompetitie-wedstrijd tegen Fortuna moest gewonnen worden. Bij een gelijkspel zouden de Limburgers zich handhaven in de eredivisie. Fraaie kopgoals van de Erik Regtop en Erik Tammer zetten het stadion in vuur en vlam. Tot die bevrijdende treffers had Fortuna de beste kansen. Door de afwezigheid van de geschorste gaatjesvuller Maarten de Jong - hij speelde mee met het Blauwhuster Dakkapel - leek de zwakke Friese achterhoede rijp voor de knock-out. De doelpunten vielen echter aan de andere kant.