Grafiek: Leven in Tokio is bijna twee keer zo ...

Grafiek: Leven in Tokio is bijna twee keer zo duur als in Amsterdam, New York is een tikkeltje goedkoper dan de hoofdstad.

Osaka is na Tokio de duurste stad in de wereld. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek van het Engelse bureau Economist Intelligence Unit (EIU) naar de kosten van levensonderhoud in ruim honderd wereldsteden. Aan de hand van 50.000 prijzen van goederen en diensten wordt voor elke stad een index vastgesteld. Vergeleken met het onderzoek van het najaar 1992 is Tokio duurder geworden. Een van de oorzaken is de duurdere yen. Veel goedkoper zijn steden geworden in landen waarvan de munt is gedevalueerd. Prijzen in Londen, Madrid en Rome zijn met zo'n 17 procent gedaald. Ook in Scandinavië is het leven goedkoper geworden. Vroeger was Stockholm één van de duurste steden op het continent, maar in het afgelopen half jaar is het prijspeil zo'n 30 procent gedaald. Tegenwoordig is Stockholm net iets duurder dan Frankfurt.

(Onderzoek: Niek den Tex)