Foto: AMSTERDAM - Voor het eerst sinds het ...

Foto: AMSTERDAM - Voor het eerst sinds het vertrek van het Rijksmuseum in 1885, wordt het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam deze zomer opengesteld voor het publiek.

Het museum deelde het huis met de Koninklijke Akademie van Wetenschappen die nog steeds in het pand gevestigd is. Zes weken lang is het gerestaureerde huis te bezichtigen. Bij de restauratie zijn verschillende plafondschilderingen tevoorschijn gekomen. Een tentoonstelling geeft een beeld van het ruim 330 jaar oude dubbele woonhuis en zijn bewoners. "Van wapenhandel tot wetenschapsbedrijf' is de titel van de expositie die tot 1 augustus te zien zal zijn. Van 1660 tot 1662 werkte Justus Vingboons aan de bouw van het pand, waarvoor de gebroeders Trip de opdracht hadden gegeven. (Foto's NRC Handelsblad / Maurice Boyer)