Eregeld Poetry naar Cubaanse Cruz Varela

ROTTERDAM, 17 JUNI. Het Poetry International Eregeld (10.000 gulden) gaat dit jaar naar de Cubaanse dichteres Maria Elena Cruz Varela. Adriaan van der Staay, voorzitter van de Poetry International Award, heeft dat gisteren bekend gemaakt. Cruz Varela wordt beschouwd als een vooraanstaande dichteres die door haar protesten tegen de Cubaanse regering in moeilijkheden is gekomen. In 1989 kreeg zij de prijs van de Cubaanse schrijversbond voor haar toen nog ongepubliceerde bundel El Angel Agotado. Daarna werd haar werk wegens haar politieke activiteiten verboden. Nadat ze in 1990 een kritische brief aan de President van de Staatsraad had geschreven, werd ze uit de schrijversbond gezet. Ze kreeg huisarrest en haar bekroonde bundel moest in Florida uitkomen. Toen ze een Spaanse politicus vroeg te protesteren tegen de schending van de mensenrechten op Cuba, werd ze door een actiegroep mishandeld. Ze werd gearresteerd en tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de organisatoren van de prijs waren er tekenen dat deze straf verlengd zou worden.

Inmiddels is de 38-jarige dichteres weer op vrije voeten. Drie weken nadat was besloten haar het Eregeld toe te kennen, werd ze in vrijheid gesteld. Voor de jury is dat geen reden geweest om op haar besluit terug te komen. Het juryrapport wijst erop dat Cruz Varela haar stem heeft laten horen tegen "een versteende monolithische macht'.

Het Poetry Eregeld wordt elk jaar toegekend aan een dichter die wordt belemmerd in zijn publicatiemogelijkheden. Criteria bij de toekenning zijn de ernst van de belemmeringen, de kwaliteit van het werk en de kans dat het Eregeld het lot van de ontvanger verbetert.