Betere aanpak moet overvallen terugdringen

DEN HAAG, 17 JUNI. De jaarlijkse forse stijging van het aantal overvallen op bedrijven en geldinstellingen moet nog dit jaar tot staan worden gebracht.

Dat is de doelstelling van de vanmorgen gepresenteerde projectgroep Overvalcriminaliteit waarin bedrijfsleven en justitie samenwerken om een betere aanpak van roofovervallen mogelijk te maken.

In de afgelopen zeven jaar bedroeg de stijging van het aantal overvallen op bedrijven en geldinstellingen gemiddeld 14 procent per jaar tot een aantal van 2.000 in 1992. Ook het eerste kwartaal van dit jaar gaf weer een stijging te zien met 8 procent. Het aantal slachtoffers van deze overvallen bedroeg zo'n zevenduizend. Het grootste deel van de overvallen vindt plaats in de grotere gemeenten in de randstad maar Justitie vreest voor verplaatsing van de problemen naar andere delen van het land.

Het projectteam staat onder leiding van de Amsterdamse commissaris van politie R.P.J. Gräeve en bestaat uit vijf mensen. De groep heeft een jaarlijks budget van een miljoen gulden, een bedrag dat overheid en bedrijfsleven samen ter beschikking stellen.

Het speciale team - dat zich volgens Gräeve als makelaar in ideeën zal manifesteren - hoopt er onder andere voor te zorgen dat de informatie-uitwisseling tussen politiekorpsen over overvallen wordt verbeterd. Er zal bijvoorbeeld een landelijke videotheek komen met opnames die door bedrijscamera's worden gemaakt van overvallen. Die videobanden kunnen dan door alle politiekorpsen worden geraadpleegd.

Er zal ook een zogeheten stichting voor regres worden opgericht. Die instelling moet ondernemers behulpzaam zijn bij het terugvorderen van gestolen bedragen van gepakte verdachten. “Desnoods moeten daders tot in lengte van dagen worden achtervolgd om ze tot terugbetaling te dwingen”, aldus Gräeve.

In de komende vier jaar zullen ook alle postkantoren worden voorzien van kasautomaten met gescheiden afdelingen. Slechts door PIN-verificatie is toegang tot deze kasautomaten mogelijk. De glazen loketten zullen worden vervangen door open balies met de nieuwe veiligheidsvoorzieningen.

Voorzitter van de werkgeversorganisatioe VNO, A.H.G. Rinnooy Kan, sprak vanochtend de hoop uit dat alle nieuwe cellen “binnen de kortste keren vol zitten met vers opgepakte overvallers.”