Argentinië laat plan voor raket definitief schieten

BUENOS AIRES, 17 JUNI. Argentinië heeft zijn plannen voor de ontwikkeling van een middellange-afstandsraket definitief laten varen. Dat heeft de minister van defensie, Oscar Camilion, gisteren zegd. Hij zei dat het project wordt omgezet in een "civiel project', mogelijk in samenwerking met de Verenigde Staten.

De Condor 2-raket, die een beoogd bereik had van bijna duizend kilometer, was lange tijd het paradepaard van de Argentijnse strijdkrachten. In eigen land kreeg het project zware kritiek omdat het te duur zou zijn en een mislukking dreigde te worden, omdat de rakettechniek te hoog gegrepen zou zijn. Bovendien bestond er vrees dat de raket het machtsevenwicht in Latijns-Amerika zou verstoren en een wapenwedloop zou ontketenen. Ook Brazilië werkte aan een raket met middelgroot bereik. Beide landen hebben bovendien in het geheim pogingen gedaan een atoombom te maken. Aangenomen wordt dat deze programma's nu zijn "bevroren', maar nooit formeel zijn beëindigd. (Reuter)