Aer Lingus schrapt 1.500 arbeidsplaatsen

DUBLIN, 17 JUNI. Bij de noodlijdende Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus moeten vijftienhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen. Ook moet de tussenstop voortransatlantische vluchten in de stad Shannon worden afgeschaft. Bovendien wil de maatschappij haar Copthorne hotelketen verkopen. Daartegenover zou de Ierse regering een financiële injectie van 258 miljoen dollar moeten stellen.

Deze voorstellen staan in een reddingsplan dat gisteren aan de twaalfduizend werknemers van de vlietuigmaatschappij is voorgelegd. Het plan moet tot een minimale kostenbesparing van 75 miljoen dollar leiden. Eerder werd bericht dat de maatschappij overweegt om de lonen met 10 procent te korten.

De staatsonderneming gaat gebiukt onder een totale schuld van 740 miljoen dollar en zegt elke week anderhalf miljoen dollar verlies te lijden. Het luchtvaarbedrijf is een onderdeel van de Aer Lingus Group en kampt al vier jaar met verliezen. De luchtvaartmaatschappij heeft flink te lijden onder de internationale recessie en de tarievenstrijd.

De vakbonden hebben boos gereageerd op het aangekondigde verlies van werkgelegenheid en het schrappen van de tussenstop in Shannon, een stad aan de westkust van Ierland die vooral populair is bij toeristen. Volgens de maatschappij raakt Aer Lingus goed betalende zakenlieden kwijt aan concurrenten die wel non-stop tussen New York en Dublin vliegen.

De Ierse regering heeft het plan in overweging genomen, maar moet van de Europese Gemeenschap toestemming krijgen om de onderneming financieel te mogen steunen. (Reuter)