Zieke Bo Gyi zit elke dag uren in bad

EMMEN , 16 JUNI. De toestand van het olifantje Bo Gyi in het Emmense Noorderdierenpark is nog steeds zorgelijk, hoewel het iets beter met hem gaat. “Dit olifantje is een echte pechvogel”, zegt bioloog H. Hiddingh. “Eerst werd hij door zijn moeder verstoten, toen brak hij een voorpoot en nu is hij gedeeltelijk verlamd aan beide achterpoten.”

Het één jaar oude Aziatische olifantje brak op 22 maart zijn linkervoorpoot toen hij door een volwassen mannetje in de lege gracht rondom het olifantenverblijf werd geduwd. De voorpoot is genezen, maar nu heeft hij last van zijn achterpoten. “We weten niet precies hoe dat is gekomen”, zegt Hiddingh. “Misschien heeft hij toen zijn voorpoot in het gips zat, zijn achterpoten te veel belast. Maar het kan ook zijn dat de zenuwen in de achterpoten al bij die val zijn beschadigd. In ieder geval functioneren een paar spiergroepen niet goed meer.”

Bo Gyi kan alleen maar liggen of staan. Het olifantje wordt nu dagelijks drie uur rechtop in een bad gezet om zijn achterpoten sterker te maken. “We doen steeds minder water in het bad, zodat hij steeds meer op zijn achterpoten moet staan. Hij heeft vorige week voor het eerst weer gegeten, maar de achterpoten worden niet beter en die moeten toch echt genezen. We maken hem alleen dood als er sprake is van ondraaglijk lijden, want dat willen we hem echt besparen. Nu heeft hij niet veel pijn, dus gaan we voorlopig met de behandeling door. We kunnen het zijn stiefmoeder ook niet aan doen, die is al die tijd nog geen vijf meter van zijn zijde geweken.”