Uffizi open onder druk van toeristenindustrie

ROME, 16 JUNI. Het wereldberoemde Uffizi-museum in Florence, vorige maand zwaar beschadigd bij een bomaanslag, zal aanstaande zondag weer open gaan. De meeste werken zijn te bezichtigen. Direct na de explosie van een autobom in een straatje direct achter het museum, verklaarde directrice Anna Maria Petrioli Tofani dat de Uffizi Galerijen waarschijnlijk een paar maanden dicht zouden moeten blijven. Na protesten van de toeristenindustrie is nu gekozen voor gedeeltelijke heropening.

De oostelijke vleugel van het gebouw, met schilderijen van de elfde tot de zestiende eeuw, zal volledig toegankelijk zijn voor het publiek. De westelijke vleugel, waar de schade aan kunstwerken en aan het gebouw het grootst was, blijft gesloten, maar drie meesterwerken uit die vleugel zijn in een speciale ruimte te zien. Het zijn de Tondo Doni van Michelangelo, de Flora van Titiaan en de Bacchus van Caravaggio.

Bij de bomexplosie op 27 mei zijn drie schilderijen vernield en werd een dertigtal beschadigd. Die doeken moeten nog worden gerestaureerd en zijn voorlopig niet te zien. Minister van binnenlandse zaken Nicola Mancino heeft gisteren in een verklaring voor de parlementaire anti-mafiacommissie herhaald dat de aanslag vrijwel zeker het werk is geweest van de mafia, al sloot hij niet uit dat deze hulp van buiten heeft gehad.

Directrice Petrioli Tofani heeft gezegd dat de onverwacht snelle heropening een experiment is dat speciale regels vereist. Om de stroom bezoekers beter te spreiden zijn de openingstijden van het museum verlengd: van 9 tot 19 uur. Bovendien zal waarschijnlijk een maximum van vijfduizend bezoekers per dag worden vastgesteld en zal de stroom aan de ingang worden gereguleerd, zodat vooral er 's ochtends lange rijen op het binnenplein van de Uffizi zijn te verwachten.

Tegelijk met het Uffizi-museum, dat zal worden heropend door minister van cultuur Alberto Ronchey, gaat het Antiquarium open. Dat is onderdeel van het Nationaal Archeologisch Museum van Florence en biedt onderdak aan een van de de meest complete collecties van Griekse vazen ter wereld. Het Antiquarium is zeveneneenhalf jaar dicht geweest wegens restauratiewerkzaamheden.

    • Marc Leijendekker