SUPPLI AL TELEFONO

Dit Italiaanse borrelhapje (waarvan de naam “telefoondraden” betekent, een benaming die pas duidelijk wordt wanneer het balletje wordt opengemaakt en de kaas in slierten trekt) is wel bewerkelijk. Om het werk een beetje te spreiden, kunt u de risotto een dag van tevoren maken.

Voor circa 25 balletjes

60 gram boter

4 eetlepels fijngehakte ui

200 gram arborio rijst

glaasje droge witte wijn

circa 1 liter warme kippebouillon

4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

40 gram boter

zout en versgemalen peper

zonodig 1 losgeklopt ei

100 gram mozzarella, in 25 kleine blokjes gesneden

3-4 plakken Proscintto, in 25 stukjes gesneden

broodkruim van 3-4 sneden witbrood, zonder korst

archide-olie voor het frituren

Maak eerst de risotto. Laat de boter snelten in een zware pan op een matig vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit die in circa 5 minuten glazig. Doe de rijst in de pan en schep goed om, zodat de korrels met de boter bedekt worden. Laat een paar minuten bakken tot ze glazig zijn. Voeg de wijn toe en laat alles koken tot de wijn bijna geabsorbeerd is. Giet er circa een derde van de warme bouillon bij. Laat onder regelmatig roeren koken tot de bouillon bijna opgenomen is. Voeg weer een derde van de bouillon toe en laat onder af en toe roeren koken tot het vocht bijna opgenomen is. Giet er de rest van de bouillon bij en laat koken tot de bouillon geabsorbeerd is. De risotto moet gaar en romig zijn. Roer er de Parmezaanse kaas en boter door en breng op smaak met zout en peper. Laat de risotto afkoelen en zet minstens en paar uur in de koelkast om stevig te worden.

Neem de risotto uit de koelkast en roer er zonodig het losgeklopte ei door. Het mengsel moet nu stevig genoeg zijn om er ballen van te kunnen rollen. Bestuif uw handen met wat bloem en schep er met een eetlepel wat risotto op. Druk een stukje ham en mozzarella in het midden, schep er nog wat rijst op en rol er een bal van. Leg de bal op vetvrij papier. Maak op dezelfde manier ballen van de rest van de risotto. Haal de ballen door het broodkruim en leg ze dan een uur in de koelkast om stevig te worden.

Verhit de olie in een frituurpan op 190 graden Celsius. Bak, afhankelijk van de grootte van uw pan, drie of vier balletjes in circa 1 minuut goudgeel. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. U kunt ze in een warme oven warm houden tot de andere klaar zijn. Dien de suppl dan op.

    • Kim Maclean