Partijen Bosnië worden het eens over bestand

SARAJEVO, 16 JUNI. Vrijdagmiddag om twaalf uur moet in heel Bosnië-Herzegovina een staakt-het-vuren ingaan.

De commandanten van de Servische, Kroatische en moslim-strijdkrachten ondertekenden daartoe gisteren een akkoord onder toeziend oog van de Zweedse generaal Lars-Erik Wahlgren, opperbevelhebber van UNPROFOR, de VN-troepen in het vroegere Joegoslavië.

Generaal Ratko Mladic, de opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, liet zich na de ondertekening optimistisch uit over de mogelijkheden dat dit staakt-het-vuren in tegenstelling tot de vele voorgaande zal worden nageleefd: “Wat ons betreft zal dit akkoord standhouden. Ik hoop dat onze vijanden tot bezinning komen en zich realiseren dat we moeten onderhandelen en niet moeten vechten.” De opperbevelhebber van het Bosnische leger, generaal Rasim Delic, was eveneens tevreden. De Kroatische commandant Petkovic daarentegen was sceptisch: “Ik zou niet weten waarom dit akkoord anders is dan de andere. Ik hoop dat het anders is. Maar ik ben bang dat dat niet het geval is. Ik heb hier geen vertrouwen meer in. Bosnië is zo gespannen dat het geluid van één kogel een hele straat aan het schieten brengt.”

De Franse generaal Philippe Morillon, bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, zei dat het staakt-het-vuren “zeker niet het begin van de vrede wordt”, maar wel “een pauze in de wedloop naar de afgrond”.

Tijdens de onderhandelingen op het vliegveld van Sarajevo stemde generaal Mladic gisteren ook in met de toelating van VN-waarnemers in de belegerde moslim-enclave Gorazde. Hij ondertekende een schriftelijke belofte in die zin. Onduidelijk is of hij met de VN tot een sluitende afspraak is gekomen over de modaliteiten van de toelating van VN-personeel. De Serviërs vinden dat het VN-personeel in enclaves als Gorazde zorg moet dragen voor de ontwapening van moslim-verdedigers. De VN eisen een onvoorwaardelijke toelating van hun waarnemers tot Gorazde.

Gorazde werd gisteren opnieuw door de Serviërs beschoten. Ook tussen Kroaten en moslims werd gisteren in Centraal-Bosnië weer hevig gevochten. Volgens de Kroatische televisie sneuvelden bij moslim-beschietingen in de buurt van Novi Travnik twintig soldaten van het Bosnisch-Kroatische leger (HVO); 43 HVO-soldaten werden gewond.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gezegd nog steeds van mening te zijn dat opheffing van het wapenembargo tegen de moslims “de enige manier” is om tot een daadwerkelijk staakt-het-vuren en overleg te komen en nog steeds te hopen dat de Europese bondgenoten tot dezelfde conclusie zullen komen.

De Britse regering is niet van plan haar contingent blauwhelmen terug te trekken uit Bosnië, zoals de oppositie had geëist naar aanleiding van incidenten, vorige week, waarbij Britse VN-soldaten in Bosnië werden aangevallen door Kroaten en terugschoten. (Reuter, AP, AFP)