Parentitel Arnolds en Vriend op EK bridge

MENTON, 16 JUNI. Nederland heeft het eerste succes geboekt op het Europees kampioenschap bridge in Menton. Carla Arnolds en Bep Vriend wonnen in Zuid-Frankrijk de titel bij de paren. Arnolds en Vriend speelden de concurrentie 's avonds op grote achterstand, dankzij een uitstekend gemiddelde van meer dan 64% in de finaleronde. Karin Caesar en Marianne Moegel uit Duitsland wonnen zilver op 4,5%. Brons was er voor Gunnlaug Einarsdottir en Ljosbra Baldursdottir uit IJsland op maar liefst 7,5%.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat het koppel Arnolds-Vriend een rol van betekenis zou spelen. De twee bridgers stonden maar iets boven de middenmoot in de finale van 28 paren. De aandacht ging vooral uit naar Martine Verbeek en Wietske van Zwol, die een veelbelovende zesde plaats hadden met een achterstand van slechts 2 procent op de leiders van dat moment. Zij eindigden tenslotte als elfde.

Het spel op onderstaand diagram is representatief voor de vele toppen die Vriend-Arnolds bijeen speelden. Bep Vriend (46) wordt al jaren als sterkste speelster van Nederland beschouwd. De Amstelveense vormde in 1988 een vast koppel met Carla Arnolds (32) uit Tilburg. Hun eerste optreden dat jaar, tijdens de Olympiade in Venetië, was teleurstellend. Maar een jaar later wonnen ze met het vrouwenteam zilver op het EK in het Finse Turku en op het WK in Perth, Australië. In 1990 haalden ze brons op het WK paren voor vrouwen in Genève.

Vandaag komen Arnolds en Vriend met het Nederlands team ook uit in de strijd om het EK viertallen voor vrouwen, dat eveneens in Menton wordt gehouden. Zij spelen met Marijke van der Pas en Elly Schippers, die in 1980 al eens het EK paren voor vrouwen op hun naam schreven. Het derde paar bestaat uit Agnes Snellers en Laura van den Brom. Co-captain Niemeijer zegt te rekenen op een plaats bij de eerste vier. In dat geval mogen de Nederlandse vrouwen meedoen aan het WK in Chili later dit jaar.

De Nederlandse mannen begonnen op de derde speeldag met een overwinning op Letland. De Balten hadden een dag eerder het favoriete Israel met 25-1 verslagen. De tweede tegenstander van de dag, Oostenrijk, werd ook door Nederland verslagen, met 40 imps verschil. De stand bovenin is nu: 1. IJsland 117, 2. Frankrijk 116, 3. en 4. Polen en Denemarken 111, 5. Nederland 108.

Finale vrouwenparen, spel 17

Noord geverNoord

Niemand kw.ß7 H3

ß6 A764

ß5 V10542

ß4 B8

WestOost

ß7 108ß7 954

ß6 V10852ß6 H

ß5 B83ß5 AH97

ß4 763ß4 A10942

Zuid

ß7 AVB762

ß6 B93

ß5 6

ß4 HV5

West Noord Oost Zuid

Arnolds Vriend

pas 1ß5 1ß7

pas 1SA 2ß4 3ß7

pas 4ß7 pas pas

pas

Start: ß53: 2, heer en 6. Kleine (?) ruiten na: zuid ß63 weg, ß5B en ß5V. Troef getrokken en tien slagen geclaimd voor een volle top.

    • Jan van Cleeff