Ontmoeting "grote twee' in Brussel

BRUSSEL, 16 JUNI. Een "historische' ontmoeting had gisteren in Brussel plaats tussen twee leiders van de nieuw gevormde zelfstandige regio's.

Voor het eerst sinds de stichting van België in 1830 was er in Brussel een officiële ontmoeting tussen een Vlaamse en een Waalse minister-president. Het gesprek tussen de Vlaamse premier, Luc van den Brande, en zijn Waalse evenknie, Guy Spitaels, duurde slechts een half uur, werd gevolgd door een uitgebreide lunch, en omvatte vooral economische onderwerpen. Door de staatshervorming onder het kabinet-Dehaene is België een federale staat geworden, waardoor Vlaanderen, Wallonië en Brussel grotere economische en politieke zelfstandigheid kregen. Bij het komende Belgische voorzitterschap van de EG-ministerraden zullen Vlaamse of Waalse regionale ministers alleen, samen of in combinatie met nationale ministers de leiding hebben. De Belgische deelregeringen krijgen ook de bevoegdheid om verdragen te sluiten en de eigen handelsbelangen in het buitenland te behartigen. De premiers werden vanochtend in een Vlaamse krant al aangeduid als "de Grote Twee'.