Nog geen uitslag in Nigeria

ABUJA, 16 JUNI. Een federale rechtbank in Nigeria heeft gisteren de verdere publikatie van de resultaten van de zaterdag gehouden presidentsverkiezingen stopgezet na een klacht van medestanders van het huidige militaire regime over onregelmatigheden. Zo wordt de gedoodverfde winnaar Moshood Abiola ervan beschuldigd in strijd met de voorschriften op de verkiezingsdag partijinsignes te hebben gedragen toen hij ging stemmen.

De stopzetting van de publikatie van de resultaten is gisteravond bekendgemaakt door de voorzitter van de nationale commissie die toeziet op het verloop van de verkiezingen, Okon Asiquo Osung. Hij wilde niet aangeven van wie de klacht is gekomen, maar algemeen wordt aangenomen dat het om de top van de Nationale Republikeinse Conventie (NRC) gaat van Bashir Othman Tofa, die in de tot dusver bekend geworden uitslagen ruim op afstand is gezet door de miljonair Abiola, die kandidaat is van de Sociaal-Democratische Partij. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de definitieve uitslag vandaag zou worden bekendgemaakt.

Volgens eerder bekendgemaakte resultaten van veertien van de dertig staten lag Moshood een straatlengte voor op Tofa, die niet verder kwam dan zo'n dertig procent. De campagneleider van Moshood noemde de stopzetting van het verkiezingsproces “zeer catastrofaal”.

De huidige Nigeriaanse machthebber, generaal Ibrahim Babangida, heeft beloofd op 27 augustus de macht over te dragen aan een gekozen president. Onder Nigerianen leeft nu de vrees dat het huidige bewind bezig is chaos te laten ontstaan om daarvan gebruik te maken om aan de macht te blijven. De Associatie voor een Beter Nigeria, die wordt gesteund door zakenmensen, heeft inmiddels een beroep op de militairen gedaan aan de macht te blijven en de rommel op te ruimen die ze in Nigeria hebben gemaakt. (Reuter, AP)