Nederlandse tennissers treffen op Wimbledon gelijk zware tegenstand

ROTTERDAM, 16 JUNI. De Nederlandse tennissers hebben lastige tegenstanders geloot voor de eerste ronde van Wimbledon. Haarhuis en Siemerink werden gisteren gekoppeld aan geplaatste spelers, Eltingh en Krajicek waren niet veel fortuinlijker. Krajicek, door de organisatoren opgeschoven naar de negende plaats, begint tegen de Zweed Kulti, een specialist op gravel, die vorig jaar op Wimbledon in de tweede ronde werd uitgeschakeld. Bij winst stuit hij op de winnaar van het duel tussen Jacco Eltingh en het Zwitserse opslagkanon Marc Rosset. De laatste versloeg hij in de tweede ronde van Roland Garros in drie sets.

In de vierde ronde staat Krajicek volgens de indeling tegenover titelverdediger Agassi. In de kwartfinales tegenover Sampras, aanvoerder van de wereldranglijst en nummer één geplaatst op het gras van Wimbledon, in de halve finales tegenover Becker en/of Stich. Stich, zesde gerangschikt en na de overwinning op Queen's een van de favorieten, begint zijn optreden tegen Jan Siemerink. Haarhuis speelt in de eerste ronde tegen Michael Chang, dertiende geplaatst.

Brenda Schultz treft op papier pas in de derde ronde tegenstand van allure in de als zevende geplaatste Capriati. In de openingsronde staat de Heemsteedse tegenover de Argentijnse Tarabini. Stephanie Rottier had een zware loting: de Oostenrijkse Judith Wiesner. Miriam Oremans begint tegen de Francaise Quentrec en komt bij winst tegenover de als dertiende geplaatste Mary Pierce. Manon Bollegraf treft in de openingspartij de Francaise Paradis-Mangon.

Als Krajicek de vierde ronde haalt, hetgeen op basis van zijn spel in Rosmalen zeer de vraag is, valt ook te betwijfelen of hij daarin Agassi treft. De winnaar van vorig werd gisteren in de eerste ronde van een grastoernooi in Halle (Dui) uitgeschakeld.

In zijn eerste partij van betekenis in twee maanden verloor de Amerikaan in drie sets van Carl-Uwe Steeb. Wegens een polsblessure had Agassi sinds 9 april geen serieuze partij meer gespeeld. Steeb zegevierde met 5-7, 6-2, 6-1. Agassi wordt geacht met ingang van maandag zijn open Engelse titel te verdedigen.

Agassi had wat te veel vlees op de botten en speelde slordig. “Maar van mijn rechterpols heb ik geen last gehad. Alleen nu doet mijn elleboog pijn.” Door de blessure heeft Agassi zijn opslag enigszins moeten wijzigen. Hij is van plan nog enige dagen in Halle op het Duitse gras te blijven spelen.

Het stadion in Halle is gebouwd naar het model van Wimbledom. “Ik heb meer partijen nodig. Elke minuut die ik tot Wimbledon op gras sta, zou mij goed uitkomen.” Steeb is zeker geen uitgesproken grasspeler, hij geeft de voorkeur aan gravel.

Jan Siemerink en Paul Haarhuis werden eveneens uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Oekrainer Medvedev zegevierde over Siemerink: 7-6, 6-3. Haarhuis hield een set langer stand tegen de Fransman Leconte: 7-6, 3-6, 2-6. Het toernooi in Halle is met 600.000 gulden gedoteerd.

In Manchester bereikte Jacco Eltingh de tweede ronde door een overwinning op de Fransman Gilbert: 6-3, 6-3. Het prijzengeld in Manchester bedraagt 485.000 gulden. Miriam Oremans staat na haar zege op de Amerikaanse Rubin (6-2, 6-3) en de als vijftiende geplaatste Amerikaanse Pam Shriver in de derde ronde van het grastoernooi van Eastbourne. Shriver verloor de eerste set (5-7) en gaf bij een voorsprong van 1-0 in de tweede op. Shriver was in de openingsronde sterker geweest dan Kristie Boogert: 6-4, 6-2. Manon Bollegraf won van de de Française Suire: 7-6, 6-7, 0-6. De Gelderse verloor vervolgens van de Amerikaanse Zina Garrison: 3-6, 3-6. Eastbourne (prijzengeld575.000 gulden) geldt voor vrouwen als een klassiek opstapje voor Wimbledon.

Clara Wegink en Nicole Muns-Jagerman zijn al in Londen. Beiden schakelden in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor Wimbledon haar tegenstandster uit. Wegink versloeg de Britse Salmon (6-4, 6-4), Muns de Argentijnse Tessi (6-4, 6-2). Monique Kiene en Linda Niemantsverdriet verloren in de eerste ronde en zullen op Wimbledon niet in actie komen in het enkelspel.