Nederland is vijfde buitenlandse investeerder in Oost-Duitsland

AMSTERDAM, 16 JUNI. Nederlandse investeerders hebben de afgelopen drie jaar vijfenvijftig bedrijven gekocht in de voormalige DDR. Nederland neemt daarmee de vijfde plaats in op de ranglijst van buitenlandse investeerders in Oost-Duitsland. Dit heeft de Nederlandse vertegenwoordiger bij het Berlijnse Treuhand-instituut, J.M. Goudswaard, gisteren bekendgemaakt tijdens een lezing voor de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel.

Voor de aangekochte bedrijven is in totaal 170 miljoen mark betaald. De Nederlandse kopers hebben 1 miljard mark aan investeringen toegezegd aan de Treuhand, die is belast met de sanering en privatisering van Oostduitse staatsbedrijven. In de door Nederlandse ondernemers aangekochte bedrijven zijn 7.500 mensen werkzaam. Nederland heeft zich niet gericht op een bepaalde sector, aldus Goudswaard, die geen namen van investeerders wilde noemen. De investeringen variëren van ingenieursbureau's tot meubelfabrieken en van keramische bedrijven tot pluimveeslachterijen. De Nederlands-Duitse kamer van Koophandel was niet bereikbaar voor commentaar.

Nederland komt op de ranglijst van buitenlandse investeerders na Groot-Brittannië (100 bedrijven), Zwitserland (90), de Verenigde Staten (70) en Frankrijk (60). Nederland deelt de vijfde plaats met Oostenrijk. In totaal is slechts 5 procent van de Treuhand-bedrijven aan het buitenland verkocht. Als redenen voor de grote belangstelling uit Nederland noemt Goudswaard een afzetmarkt van 17 miljoen inwoners, de nabijheid van Oost-Duitsland en de positie van het gebied als toegangspoort tot de rest van Oost-Europa.

De Treuhand liet eerder deze week weten teleurgesteld te zijn in Japan, dat tot nu toe slechts drie bedrijven heeft gekocht in Oost-Duitsland. Bij de val van de Berlijnse Muur, in 1989, had Japan toegezegd een deel van haar handelsoverschot te zullen investeren in de wederopbouw van het land. De Treuhand wijt de tegenvallende belangstelling uit Japan aan de ineenstorting van de "bubble-economie' en de daarmee samenhangende terugloop van investeringen in Europa en de VS. De directe investeringen van Japan in heel Duitsland zijn de afgelopen twee jaar met 38 procent gedaald.

Van de 13.000 te privatiseren staatsbedrijven heeft de Treuhand er nu 10.500 verkocht voor in totaal 42 miljard mark. Aan investeringen is 175 miljard toegezegd. De daling van het aantal banen is dramatisch: van de in totaal 4 miljoen banen die vóór de grootscheepse privatiseringen bestonden in de door de Treuhand beheerde bedrijven zijn er nog zo'n 1,5 miljoen over.

De Treuhand wil uiterlijk begin volgend jaar haar werkzaamheden voor wat betreft de privatisering van bedrijven staken. De privatisering van landbouw- en bosgrond gaat wel door.