Kodak stoot chemietak Eastman af

NEW YORK, 16 JUNI. Eastman Kodak zal het chemisch bedrijf Eastman eind dit jaar afstoten. Het nieuwe bedrijf Eastman Chemical komt geheel los van Kodak te staan. De afstoting maakt deel uit van een reorganisatie. Dit heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Met het afstoten van Eastman verdwijnt 2 miljard dollar schuld van de Kodak-balans. Eastman krijgt een eigen krediet-waardering, waarop het zijn kapitaalstructuur kan baseren. “Het Kodak-management zal zich meer richten op zijn kernactiviteiten voor het verkrijgen van cash-flow”, aldus topman Kay Whitmore gisteren in Rochester, New York.

Het afstoten van Eastman is de eerste fase van een grootscheepse reorganisatie die Kodak er weer bovenop moet helpen. Kodak reorganiseerde ook al in 1985, maar het bedrijf moest vier jaar later 4.500 man ontslaan en onderdelen verkopen. In 1991 ging het bedrijf opnieuw reorganiseren en begin dit jaar kondigde Whitmore het ontslag aan van 2.000 man.

Het eerste kwartaal sloot Eastman Kodak af met een verlies van 1,88 miljard dollar, hoewel daar een eenmalige voorziening bij zat voor verplichtingen aan gepensioneerden van 2,03 miljard. Vorig jaar werd nog met een winst afgesloten. Het bedrijf, dat nummer 14 staat op de Fortune-lijst van de 500 grootste bedrijven, had vorig jaar een omzet van 20 miljard dollar en wordt ook wel de Yellow Giant genoemd.

Eind april verdween onverwacht de financiële topman Christopher Steffen, die in januari van dit jaar was aangesteld. Het is nog steeds niet duidelijk wat de exacte reden van zijn vertrek was. Mogelijk wilde Steffen drastischer reorganiseren dan zijn chefs en kon hij zich niet verenigen met een halfslachtige herstructurering.

Analisten stellen dat Kodak met de aankondiging van gisteren tegemoetkomt aan wensen van kleine en grote aandeelhouders (pensioenfonds Calpers, Regents of the University of California) maar dat de stap nog niet voldoende is om het bedrijf er weer bovenop te hepen. Het aandeel Kodak daalde gisteren in New York van 53 3/4 naar 52 3/8. De laatste dagen was Kodak in de lift en eergisteren steeg het aandeel bijna drie punten.

De oprichter van Kodak, George Eastman, begon Eastman Chemical Company in 1920 om de produkten te gebruiken voor het fotografische bedrijf. Destijds produceerde Eastman geheel voor Kodak, nu neemt Kodak nog maar tien procent van Eastmans produkten af.

    • Lucas Ligtenberg