Kasparov ontbreekt op Elo-lijst

AMSTERDAM, 16 JUNI. Het is Gari Kasparov niet vergund geweest om andermaal een opmerkelijk schaakrecord in de boeken bij te laten schrijven. De eindzege in het supertoernooi van Linares leverde de Rus tien Elo-punten op, waardoor zijn rating omhoog schoot naar een niet eerder vertoonde 2815 punten. Voorlopig zal het een imaginair record blijven. In de top-tien van de nieuwe Elo-ranglijst die de wereldschaakbond FIDE gisteren bekend maakte komt de naam van de sterkste schaker van het moment niet meer voor. De FIDE brengt met deze uitsluiting een eerder geuit dreigement tot uitvoer.

De rating van Kasparovs Engelse compaan Nigel Short zou niet voldoende zijn geweest voor een plaats bij de eerste tien, maar er is weinig fantasie voor nodig om te concluderen dat ook hij door de FIDE in de ban is gedaan. De match die de twee separatisten dit jaar in Londen onder de vlag van hun eigen Professional Chess Association zullen spelen zal geen invloed meer hebben op de Elo-lijst van de FIDE.

Anatoli Karpov schoof door Kasparovs verwijdering op naar de eerste plaats met een rating van 2760. De tweede plaats is voor Viswanathan Anand met 2725 punten. De achttienjarige Rus Vladimir Kramnik zette zijn opmerkelijke opmars voort en reikte met 2710 punten voor het eerst boven de magische grens van 2700 punten. Jan Timman staat niet bij de eerste tien.

Het persbericht van de FIDE uit opnieuw bittere kritiek op de PCA van Kasparov en Short. Zonder bronnen te melden wordt gesteld dat Short het Griekse Sportministerie, dat bezig was met de voorbereiding van de match Karpov-Timman, gedreigd had met aanvallen in het Engelse dagblad The Times. Ook in Amsterdam zou de Engelsman actief geprobeerd hebben om deze match te saboteren, waarbij de FIDE verwijst naar een artikel in het schakersblad New in Chess. Op de redactie van New in Chess was echter niets bekend van een dergelijk bericht. Met pathos concludeert de FIDE dat Short's wanhopige situatie het eigenbelang benadrukt dat de reden was voor zijn afscheiding en niet zijn bezorgheid voor de schaakwereld waarop hij zich beroept.

    • Dirk Jan ten Geuzendam