Justitie komt met "slachtoffertax'

DEN HAAG, 16 JUNI. Wetsovertreders en criminelen moeten er rekening mee houden dat zij hun slachtoffers in de toekomst de aangebrachte schade moeten vergoeden.

Minister Hirsch Ballin van justitie heeft de Tweede Kamer gisteren toegezegd dat hij zo'n "slachtoffertax' zal uitwerken. CDA en PvdA hadden aangedrongen op verhoging van de verkeersboetes met een belasting, die ten goede zou moeten komen aan slachtoffers van ongevallen. De bewindsman wil veel verder gaan door iedere wet sovertreder aansprakelijk te stellen voor het leed en de materiële schade van gedupeerden. Mensen die door anonieme daders zijn benadeeld, zal Justitie zelf vergoeden. De VVD vindt dat de overheid de schades van alle slachtoffers moet vergoeden en niet alleen van diegenen die door nooit gepakte verkeersovertreders of misdadigers zijn gedupeerd.