Inkomen superspeculant Soros 650 mln dollar in 1992

NEW YORK, 16 JUNI. Het inkomen van de in Hongarije geboren miljardair George Soros bedroeg vorig jaar 650 miljoen gulden. Niet eerder wist een effectenhandelaar op Wall Street zoveel geld in één jaar bij elkaar te schrapen.

Soros is met afstand nummer één op een gisteren gepubliceerde lijst van de honderd best betaalde mensen die actief zijn op beurs van Wall Street. Volgens het zakenblad Financial World verdiende Soros (62), die vorig jaar speculeerde op een stijging van de goudprijs en tegen het Britse pond, in 1992 elke vijf minuten 19.000 dollar. De zakenman en filantroop bezit luxe huizen in Londen en New York en beheert een vermogen van meer dan 7 miljard dollar in vijf beleggingsfondsen.

Soros, die nog een blauwe maandag filosofie heeft gestudeerd, doneerde in december 50 miljoen dollar voor de wederopbouw van het door oorlog verwoeste Bosnië. Soros wist zijn recordinkomen te verdienen doordat hij het aandurfde om relatief het grootste deel van zijn eigen vermogen te beleggen, zo meent Financial World.

Op de ranglijst van recordverdieners staat met ruime afstand op de tweede plaats Michael Steinhardt van vermogensbeheerder Steinhardt Managment. Hij verdiende in 1992 “slechts” 250 million dollar. (Reuter)