Dollar stijgt fors en trekt Hunter naar jaar-record

AMSTERDAM, 16 JUNI. De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen op de wisselmarkt in Amsterdam fors gestegen. Mede daardoor bereikte raambekledingfabrikant Hunter Douglas rondom de middag met 55,40 gulden de hoogste koers van het jaar.

AMSTERDAM De dollar noteerde vanmiddag 1,8429 gulden, nadat de koers om 10.00 uur zelfs 1,8460 gulden was. De slotkoers van gisteren was 1,8315 gulden. Handelaren schreven de koerswinst toe aan speculatie over een verlaging van de officiële rentetarieven in Duitsland op de tweewekelijkse vergadering van de Bundesbank morgen: een lagere rente verzwakt in principe de D-mark ten gunste van de dollar. De Duitse centrale bank gaf vanmorgen bij de wekelijkse toewijzing van speciale beleningen overigens geen enkele indicatie voor een versoepeling van het monetaire beleid.

Handelaren op de beurs in Londen sluiten niet uit dat binnenkort een einde komt aan de dalende lijn van de dollar die eind jaren tachtig is ingezet. De dollar noteerde vanmorgen in Londen 1,6441 D-mark, nadat gisteren al even een hoogtepunt van 1,6490 werd bereikt. Als de dollar erin slaagt om het grensgebied van 1,650 tot 1,655 D-mark te passeren, kan dat het begin zijn van een royale stijging tot een niveau tussen de 1,70 en 1,80 mark, denken handelaren. De afgelopen jaren daalde de koers van 2,05 mark in juni 1989, via 1,8430 mark in juli 1991 naar 1,6735 mark in maart van dit jaar.

De stijging van de dollar was de enige ontwikkeling van betekenis op een voor het overige zeer slome beurs in Amsterdam, die mild gestemd bleef door de behoorlijke obligatiehandel en de vriendelijke beurzen in Londen en Frankfurt. Over de hele linie trokken de koersen geholpen door de sterke dollar wat aan, zodat de EOE-index 0,74 punt aantrok tot 316,62 punten rondom het middaguur. De omzetten waren zo laag dat een handelaar verzuchtte: “We zitten elkaar een beetje aan te kijken en wachten tot er iets gebeurt.”

Hunter Douglas profiteerde het meest van de hogere dollar en de vraag in een lege markt. Het fonds voegde 2,40 gulden toe aan de slotkoers van 53 gulden gisteren. Sommige handelaren zien de stijging als een lichte correctie van de al te grote uitverkoop van aandelen in metaal- of metaalverwerkende bedrijven door de overcapaciteit op de aluminium- en staalmarkt. Ook Hoogovens heeft daarvan de afgelopen dagen geprofiteerd en won nu twee dubbeltjes op 32,60 gulden, nadat gisteren een forse veer werd gelaten door winstnemingen.

Bij de internationale waarden wist Koninklijke Olie zes dubbeltjes aan te trekken op 172,40 gulden, terwijl Unilever twee kwartjes moest prijsgeven op 197,60 na de afgelopen twee dagen sterk in de belangstelling te hebben gestaan. Bij de overige hoofdfondsen ging Heineken 0,50 gulden omhoog naar 188,80 gulden in reactie op de koersval van gisteren. Fokker reageerde vandaag met een verdere stijging met vier dubbeltjes op 16,30 gulden na de euforie rond de verkoop van 15 Fokker 70 toestellen.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren lager gesloten ondanks de publikatie van gunstige inflatiecijfers. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 22,74 punten tot 3.491,95. Dat was vooral toe te schrijven aan verliezen voor IBM, Eastman Kodak, Alcoa en Du Pont. Over de hele linie gezien was het beeld veel gunstiger.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers flink omhoog onder invloed van speculatie over een spoedige verlaging van de rente in Duitsland. Tegen het slot van de handel werd 1,8465 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,8315 in Amsterdam.

TOKIO De dollarkoers ging ook ten opzichte van de Japanse yen flink omhoog. De slotkoers op de valutamarkt in Tokio bedroeg 106,35 yen. Dat was 1,32 yen meer dan het gisteren bereikte na-oorlogse dieptepunt van 105,03 yen. Het koersherstel werd mede toegeschreven aan politieke spanningen in Japan. Die zorgden op de effectenbeurs in Tokio voor een daling van de Nikkei-index met 143,46 punt ofwel 0,7 procent tot 19.902,42. Het koersgemiddelde van 225 aandelen kwam daarmee voor het eerst sinds 26 april onder de grens van 20.000 punten.