Alijev tweede man van Azerbajdzjan

MOSKOU, 16 JUNI. Terwijl Amerikaanse en Turkse diplomaten en zakenlieden Baku ontvluchtten, heeft het Azerbajdzjaanse parlement gisteren de voormalige communistische partijchef Geidar Alijev met grote meerderheid tot zijn voorzitter gekozen. Alijev is nu formeel de tweede man in het land na president Abulfaz Elçibey. Maar door het voortdurende isolement waarin het staatshoofd verkeert door de militaire opstand in het westen van het land is zijn positie feitelijk sterker.

De volksvertegenwoordiging hoopt met de terugkeer van Alijev een complete burgeroorlog in het land te voorkomen. De ex-communist uit het tijdperk van Leonid Brezjnev, die de laatste jaren op zijn eigen manier leiding gaf aan de tot Azerbajdzjan behorende enclave Nachitsjevan, kan op enig vertrouwen rekenen bij de muitende soldaten van Suret Huseinov, de begin dit jaar ontslagen militaire commandant in Nagorny Karabach.

Eergisteren nog heeft Alijev geprobeerd Huseinov via onderhandelingen tot een compromis te bewegen. Hoewel dat niet lukte, heeft Alijev toch het parlementsvoorzitterschap aanvaard. In die nieuwe rol kan hij andere politici in Azerbajdzjan maken of breken - net zoals hij dat overigens in het communistische verleden heeft gedaan. Alijev is jarenlang lid van het politburo van de Sovjet-partij geweest.

Niet bekend

De Amerikaanse regering heeft gisteren reizigers afgeraden naar Azerbajzdjan te gaan en de niet-essentiële medewerkers van haar ambassade in Baku opgedragen het land te verlaten in verband met de veiligheidstoestand. De Franse regering oordeelde daarentegen dat er nog niet voldoende reden is voor een evacuatie.