Actievoeren met een stoplicht op je wang

AMSTERDAM, 16 JUNI. Uit alle deuren stromen de kinderen naar buiten. “Actie, actie”, roept de 11-jarige Alexander. “We gaan de weg blokkeren.”

Een meisje uit groep 2 van de Amsterdamse basisschool De Kinkerhoek heeft een stoplicht op haar wang geschminkt. Zij gaat een letter N op straat schilderen. Wat het betekent weet ze niet. Ze is vooral opgewonden over het ijsje dat ze straks krijgt.

De juffrouw legt uit dat het een van de letters is van de nieuwe naam van actiegroep Stop de Kindermoord. Vanaf vandaag heet de groep "Kinderen Voorrang'. De afgelopen twintig jaar is het aantal jonge verkeersslachtoffers gedaald. Dat betekent volgens de actiegroep niet dat het op straat veiliger is geworden. “Kinderen hebben hun leefwijze aangepast aan het autoverkeer. Ze blijven tegenwoordig binnen”, zegt M. Schreuder van de actiegroep. “Parkeren kan voor de deur, spelen niet. Dat moet dus andersom worden.”

Op de gele actiepetjes van de kinderen staat de nieuwe naam van de actiegroep. De kinderen uit groep 2 proberen te raden wat er op elkaars hoofden te lezen valt. “Kinderen eerst”, zegt een meisje. “Of misschien "kinderopvang'?”, suggereert een ander. “Wij hebben voorrang”, zegt een jongetje stellig. Maar waarom hij dan voorrang heeft, weet hij niet. “Dat moet je aan de juf vragen. Wij kunnen ook niet alles weten.” De 8-jarige Hannah meldt dat ze al zelf kan oversteken. Toch mag ze van haar moeder niet alleen naar school lopen. Een klasgenoot mag op straat spelen als zijn grote broer erbij is. “En daar is toch ook geen zak aan”, zegt het jongetje. “Hij wil alleen maar naar de meisjes kijken.”

Uit het onderzoek "Uitgeknikkerd, Opgehoepeld' dat de actiegroep vandaag presenteert, blijkt dat een grote groep kinderen nooit of bijna nooit op straat speelt. In Amsterdam zou dat voor een op de drie kinderen gelden. Om de straat veiliger voor kinderen te maken, pleit de actiegroep onder meer voor een maximumsnelheid in de bebouwde kom van 30 kilometer per uur.

Het meisje dat de N op straat gaat schilderen, maakt zich zorgen over de regen. “Als de verf maar niet wegspoelt”. Maar Schreuder weet dat de gemeentereinigingsdienst de verf direct na de actie zal verwijderen. “Het schijnt te verwarrend voor automobilisten te zijn.”